Uvurderlige smykker og overdådige brugsgenstande: Nu kan du opleve Fabergés kreationer i København

Den danske kongefamilies relation til zarfamilien i Rusland resulterede i knap 100 russiske smykker og brugsgenstande fra bl.a. Fabergés værksted. Dem kan danskerne nu beundre i et nyt permanent skatkammer på Amalienborgmuseet.

Ifølge museet er en af de mest spektakulære genstande i Fabergékammeret denne gigantiske champagnekøler (kovsh) i forgyldt sølv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iben Kaufmann

Han er kendt for sine overdådige påskeæg, der blev leveret til den russiske zarfamilie.

Men over årene blev den danske kongefamilie også beriget med både smykker og brugsgenstande, skabt af den legendariske russiske guldsmed og juvelér Peter Carl Fabergé.

Disse ting og andet russisk kunsthåndværk får danskerne nu mulighed for at opleve på tæt hold, idet Amalienborgmuseet 7. februar åbner op for et nyt permanent skatkammer med russiske juvelerarbejder fra perioden 1860 til 1917.

Der er tale om knap 100 ædelstensbesatte stykker kunsthåndværk. Ifølge museet vil de mest spektakulære genstande tælle to overdådige vinkølere og en gigantisk champagnekøler (kovsh) i forgyldt sølv.

De fleste genstande tilhører Kongernes Samling, og Dronningen og prinsesse Benedikte vil være tilstede ved indvielsen.

Denne kroningsbroche er en anden af de 100 genstande det vil være muligt at få et glimt af i det nye skatkammer. Den blev fremstillet i 1896 af Fabergé til Storfyrstinderne af Rusland i forbindelse med Zar Nikolaj II’s kroning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iben Kaufmann .

Museumsdirektør Thomas Thulstrup, der har været initiativtager til udstillingen, skriver i en pressemeddelelse:

»Samlingen af russiske juvelerarbejder, som nu udstilles permanent på Amalienborgmuseet, er i enhver henseende spektakulær. Dette ikke blot i kraft af de enestående og uvurderlige smykker og brugsgenstande, fremstillet af næsten sagnomspundne værksteder som blandt andre Fabergé og Bolin, men også i kraft af omfanget og samlingens historie. At samlingen fortsat er i Den Danske Kongefamilies eje og ikke er spredt for alle vinde, gør den så meget desto mere enestående.«

Tæt forbindelse til zarfamilien

Mange af de russiske kunstgenstande er endt hos den danske kongefamilie på grund af dens tætte forbindelse til den russiske zarfamilie. Christian IXs og dronning Louises datter prinsesse Dagmar blev zarina, da hun giftede sig med Alexander III. Prinsessen bevarede en tæt forbindelse til sin danske familie, og zarfamilien rejste adskillige gange til Danmark med russiske gaver til det danske regentpar. Det danske og russiske monarki blev atter forbundet gennem Christian Xs ægteskab med den russiske storhertuginde Anastasia Mikhailovnas datter Alexandrine.

Den gigantiske champagnekøler, som danskerne snart kan beundre i Fabergékammeret, var en gave til Christian IX og dronning Louise fra deres seks børn i anledning af parrets guldbryllup i 1892.

Fabergé er, som Amalienborgmuseet skriver, uløseligt forbundet med zarvældens sidste tid – en kontrastfyldt og tumultarisk tid, der endte i revolution og zarfamiliens endeligt. Museet skriver videre, at Fabergékammeret skal ses som en »symbolsk kulmination« på Christian IXs og dronning Louises lange regentskab, og at kammeret bliver »det sidste rum, du besøger i museet, efter en tidsrejse gennem 150 års kongelig historie«.