Usentimental Malmros-tragedie begejstrer anmelderne

Med en enkelt undtagelse får »Sorg og glæde« ros af de danske anmeldere for sin skildring af instruktørens personlige familietragedie.

Fra venstre: Jakob Cedergren, Helle Fagralid og Nils Malmros til gallapremieren på filmen "Sorg og Glæde". Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personlig, rørende og tankevækkende. Det er nogle af superlativerne, som avisernes filmanmeldere hæfter på Nils Malmros’ nye film, »Sorg og glæde«.

I filmen spoler den erfarne instruktør tiden tilbage til sit livs store tragedie, da hans hustru under en psykose i 1984 tog livet af deres ni måneder gamle datter, og ifølge størstedelen af anmelderkorpset lykkes skildringen til fulde.

Filmen får fem stjerner af Berlingskes anmelder, der især rammes af »den imponerende nænsomhed med fokus på de fine små nuancer og dybden i både tragedie og psykologi«.

»Fokus er på følelser og reaktioner - og indimellem på fraværet af samme. Intet bliver upassende udpenslet, og selve det tragiske drab ser vi slet ikke. Det er ikke filmens ærinde,« skriver Louise Kidde Sauntved, der kalder filmen både hård, rørende og smuk - og tilføjer:

»Tænk, at man kan vælge kærligheden frem for mørket og sorgen! Det er både smukt og ufatteligt.«

Politikens Kim Skotte giver også filmen fem stjerner og skriver i overskriften, at »Malmros serverer sin tragedie rystende usentimentalt«.

»At man kan fremlægge sit livs tragedie som en pertentlig case story, hvor den døde datter er nedtonet i en grad, så hun bevidst eller ubevidst »bare« er et barn, er med til at give filmen dens unikke tonefald ... I kraft af en film så rank, spartansk og ren i mælet, som var den lavet af en dansk Michael Haneke,« skriver Kim Skotte med hentydning til den tyske instruktør bag stærke værker som »Det Hvide Bånd« og »Amour«.

Mindre begejstret er Jyllands-Postens anmelder, som mener, at filmen bærer præg af at være instruktørens sidste film og derfor er mere terapeutisk end spændende:

»Der er løbet så mange avisinterview og råbende tabloidforsider foran Nils Malmros’ film, at vi ved, hvad der skal ske. Vi ved, at Malmros’ kone dræbte parrets lille datter under en psykose i 1984. Og vi ved, at kærligheden hos parret har været ubrydelig,« skriver Nanna Frank Rasmussen, der mener, at instruktøren har »en nærmest uhyggevækkende rationel distance til tragedien«.

De rosende ord vender tilbage i BT, hvor anmelder Niels Lind Larsen ærgrer sig over, at det er Niels Malmros’ sidste film. Han kalder filmen for hans vigtigste til dato.

»Og således bliver »Sorg og glæde« også Nils Malmros’ gave til os. Den sidste af slagsen, for der er ikke flere film tilbage i ham, har instruktøren sagt.«

BT kvitterer med fem stjerner.