Urtidsmennesker blev kannibaler af rituelle årsager, ikke fordi de var sultne

En britisk forsker argumenterer for, at urtidsmennesker nok spiste hinanden, men af rituelle årsager og ikke fordi de var sultne. Der var simpelthen for lidt kød på benene hævder forsker.

Foto: EPA. Hulemaleri fra Spanien. Sådan en okse gav mere næring end menneskekød.EPA PHOTO/EFE FILES
Læs mere
Fold sammen

Nå de tidlige mennesker spise hinanden, så var det ikke fordi de var specielt sultne og behøvede noget kød. Nej, det var fordi menneskekød indgik i rituelle ceremonier. Det påstår en britisk forsker ifølge Livescience.

James Cole er forsker i arkælologi ved Brighton University og han jar undersøgt næringsværdien af mennesker - hvis de altså bliver spist. Hans undersøgelse viser, at kannibalisme kun gav en mager ernæring. Kilo for kilo gav det meget mere at spise vilde heste, bjørne, vildsvin og andre dyr. Således giver vildsvin tre gange så meget fedt og proteiner. Mennesker var simpelthen for magre og tynde og bestod mest af muskler og ben. Der er tidligere fastslået, at mennesker spiste andre mennesker, men James Cole siger, at det må have været af rituelle årsager.

James Cole siger til Livescience: »Jeg lavede undersøgelsen, fordi jeg ønskede at vide, hvordan menneskekød var ernæringsmæssigt i forhold til andre dyr. Det kan afklare om vi spiste hinanden for kødets skyld eller af andre årsager.«

Der er fundet menneskeskeletter, hvor marven fra knogler er suget ud og Cole mener, at denne form for kannibalisme kan være for at bekræfte territoriel kontrol eller for at yde repsekt for afdøde.