Unikke Bob Marley-optagelser overlever godt 40 år i en våd kælder

Mod forventet er det lykkedes at restaurere 10 bånd med liveoptagelser af legendariske Bob Marley-koncerter i Paris og London.

Bob Marley fotograferet i 1976. Reggaelengenden ville være fyldt 72 år i dag, hvis han stadig ar i live.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Bob Marley ville være fyldt 72 år i dag, hvis han stadig var i live. Det er han som bekendt ikke - han døde i 1981 - men hans fans kan alligevel fejre hans fødseslsdag med nyt fra reggaelegenden.

»No Woman no Cry«, »Jamming« og »Exodus« er blot nogle af de mange numre, som fans af Bob Marley nu kan opleve i en samme tid ny og gammel version.

De »nye« Bob Marley-optagelser stammer fra 13 bånd, der blev fundet i en fugtig kælder på det nedslidte hotel Kensal Rise for et års tid siden. Båndene viste sig at indeholde liveoptagelser af Bob Marley-koncerter i Paris og London i perioden 1974-1978 og er blevet omtalt som »tabte mesterværker«.

De 13 bånd var dog vandskadede og i så ringe forfatning, at der var stor tvivl om, hvorvidt de stod til at redde.

»Da jeg så klistermærkerne og noterne på båndene, kunne jeg ikke tro mine egne øjne, men så så jeg hvor alvorligt vandskadede de var. Der var bogstaveligt talt klistret stads over det hele. Det så virkelig ud til, at det ville være håbløs opgave at redde lydkvaliteten på båndene,« har jazzsanger Louis Hoover fortalt den britiske avis The Guardian.

Men det har nu vist sig, at det var muligt at redde de fleste af båndene. 10 af dem er blevet nænsomt restaureret centimeter for centimeter, mens to af de 13 bånd var tomme, og ét enkelt var umuligt at redde.

»Slutresultatet har virkelig overrasket mig, for indspilningerne er nu i et digitalt format og er af en meget høj kvalitet. Det viser, at de originale optagelser var lavet af professionelle,« har teknikeren bag restaureringen, Martin Nichols, sagt til The Guardian, om optagelserne, der er lavet på Rolling Stones' udstyr.