Unik Lennon & Yoko-kalender på auktion i Vejle

Under parrets knap to måneder lange ophold i Thy i vinteren 69-70 udråbte John Lennon 1970 til år ét efter freden på en kalender, der nu er vurderet til kr. 100.000.

»We lovely declare this to be YEAR ONE, 1/1/1«, skrev John Lennon på første side af den unikke kalender. Med grøn tusch tegnede han portrætter af Yoko Ono og sig selv og de signerede begge to kalenderen. Fold sammen
Læs mere

Nytårsmorgen 1970 ankom John Lennon til Verdensuniversitetet i Skyum Bjerge i Thy og overrakte grundlæggeren af dette skoleeksperiment, nu afdøde Aage Rosendahl Nielsen, et eksemplar af en kalender med sort/hvide fotos af John Lennon, Yoko Ono med flere.

På bladet for januar skrev Lennon: »We lovely declare this to be YEAR ONE, 1/1/1«. Han tegnede med grøn tusch stiliserede portrætter af Yoko Ono og sig selv og de signerede begge to kalenderen.

Kalenderen kommer 30. oktober på auktion hos Bruun Rasmussen i Vejle, hvor den er vurderet til 100.000 kr. og kan fra på onsdag ses på eftersynet og på www.bruun-rasmussen.dk

John Lennon og Yoko Ono opholdt sig helt privat i det nordvestlige Jylland fra 4. december 1969 til 30. januar 1970 for at være sammen med Yoko Onos datter, den dengang fem år gamle Kyoko, der sammen med sin far, den amerikanske filmproducent Anthony Cox, boede på en klitgård tæt på en avanceret filmskole ved Fjerritslev.

Berømthedernes ophold i Thy blev en enorm mediebegivenhed både i ind- og udland, men de kunne også forholdsvis upåagtet gå rundt i Thisted og købe kattemad,

Under opholdet udviklede der sig et varmt venskab mellem Lennon og Ono og Aage Rosendahl Nielsen, der senere ofte besøgte parret i London og New York. Venskabet varede til Lennon blev skudt og dræbt foran Dakota Bygningen i New York i 1980. De verdensberømte kunstnere var meget optaget af Verdensuniversitetet - New Experimental College - og Aage Rosendahls livssyn i det hele taget.

Under opholdet i Thy ville John Lennon indføre en ny tidsregning, hvor 1970 skulle være Year One A.P. (»After Peace« – efter freden). John Lennon meddelte, at alle breve fra ham og Yoko Ono fremover ville blive dateret efter den nye tidsregning og de planlagde en gigantisk fredsfestival i Mosport Park udenfor Toronto i Canada i sommeren 1970.

Men det mest håndgribelige minde om den nye tidsregning er måske den signerede kalender, der nu er sat på auktion.