Unge storforbrugere af sex og stoffer

Rune Bendixens debutfilm »Rich Kids« går skamløst efter det sensationelle, men er både konsekvent i sin skildring og vedvarende i sin energi.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Rige børn leger bedst - med sex og stoffer. I hvert fald ifølge filmen »Rich Kids«, der handler om de både forkælede og fortabte unge med bopæl i palæerne nord for hovedstaden og med forældre, der sidder på landets magt og penge.

Maskeret i dokumentarstilen med indskudte interviewrunder med hovedpersonerne som var de virkelige personer, følger filmen Simon, der i stedet for en opringning eller en familiefest, får et kreditkort af sine forældre i fødselsdagsopmærksomhed.

Som hævn kaster han sig sammen med sin klike ud i en hedonistisk tour-de-force for at spendere pengene på favoritklubben, hvor der konkurreres i, hvem der kan tage den længste bane coke, og hvem der har flest antal sex-partnere på en aften, gymnastisk udført i den parkerede firehjulstrækker. Her er pigerne drengene underlegne i klart definerede og forstemmende gammeldags kønsrollemønstre, de fleste mere eller mindre følelseskolde og alle ulykkelige og omsorgs-forsømte.

Det er selvfølgelig et ret entydigt billede med temmelig stereotyp psykologi, men er elementerne realistiske? Ja, desværre. Og ikke kun for den gruppe af unge fra Whiskybæltet - selvom pengepungen nok er mindre andre steder - som ikke er ene om den kynisme og blaserthed, der kan præge synet på sex, alkoholforbrug, shoppevaner og indtagelse af stoffer, når man taler med de unge, og hvor aldersgrænsen for det ekstremt eksperimenterende er for hastigt nedadgående.

Handlingen er da også baseret på en lang række interviews, som den debuterende instruktør Rune Bendixen har foretaget af unge fra velstående familier, og ideen med at ville lave en film om netop disse er interessant. De er med instruktørens egne ord magthavernes børn og dem, der i fremtiden kommer til at sidde på væsentlige poster i vores samfund.

Af netop den grund kunne man forvente løftede moralske pegefingre i filmens slutning, men »Rich Kids« slutter lige så formålsløst som den skrider frem. Natten er forbi, klubben lukket og selvmordsforsøget og udpumpningen på hospitalet overstået. Klar til et nyt liv? Næ, bare til næste fest. En slutning, nogle måske vil klandre som perspektivløs, men som indenfor filmens rammer er konsekvent.

Galt afmarcheret og utro mod sit projekt, ville den først have været, hvis der var klistret en sødladen slutning på.

Samme konsekvens er også at finde i den billedmæssige stil, der hæmningsløst taler direkte til MTV-generationen med masser af musikvideoernes yndede effekter, fast forward og slow. Det er lige til overdosis-niveauet, men trods alt gjort med så vedvarende en energi, at det bliver en pointe i sig selv. Skuespillet bliver leveret med stor autenticitet af de hovedsagelig unge amatører og med stort talent hos hovedpersonen Simon, spillet af Sebastian Jessen, der indtil nu mest har gjort sig i reklamer. Og »Rich Kids« er en film, der vil få unge hoveder til at gå op og ned i nikkende genkendelse og voksnes til at gå fra side til side i rystende afværgelse, og som de derfor meget passende kan se sammen.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse