Unge stjerneskud scorer Robert-priser foran garvet felt

Amanda Collin og Elliott Crosset Hove blev søndag aften belønnet med prestigefyldte priser for deres skuespilspræstationer. Holdet bag filmen »Vinterbrødre« måtte på scenen hele ni gange efter priser.

Skuespilleren Amanda Collin vinder en Robert. Scanpix/Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Filmen »Vinterbrødre« vandt søndag aften prisen for årets danske spillefilm ved uddelingen af Robert Prisen.

Det var bare prikken over i'et for holdet bag filmen, der måtte på scenen hele ni gange og hente statuetter ved den store fest.

Filmen har fået stor ros af anmelderne, men har haft sværere ved at slå igennem i biograferne.

Ved Robert Prisen er det medlemmer af den danske filmbranche, der hylder sig selv og hinanden, og her var der stort fokus på filmen, der handler om den ensomme minearbejder Emil.

»Vinterbrødre« er tidligere blevet hædret både i udlandet og herhjemme. Sidste år vandt filmen fire priser på filmfestivalen i Locarno, hvor skuespilleren Elliott Crosset Hove fik prisen for bedste mandlige hovedrolle. Dramaet var nomineret ikke mindre end femten gange. Det samme var Fenar Ahmads "Underverden", men den måtte nøjes med prisen for årets klipper og årets score.

Det er den islandske filminstruktør Hlynur Pàlmason, der står bag »Vinterbrødre«, som er hans spillefilmsdebut. Han kunne sammen med resten af holdet bag filmen juble, da »Vinterbrødre« sluttede aftenen af med at vinde en Robert for årets danske spillefilm.

»Det er vanvittigt, helt fantastisk. Det er en stor ære og anerkendelse til alle, der var med til at lave filmen. Nu skal vi feste og danse,« lød det fra Hlynur Pàlmason efter aftenens prisuddeling.

Skuespillerinden Amanda Collin blev belønnet med en Robert-pris for årets kvindelige hovedrolle i filmen »En frygtelig kvinde«.

Prisen vandt hun foran store navne som Trine Dyrholm og Lene Maria Christensen, og det kom bag på den 31-årige skuespillerinde.

Det er allerførste gang, Amanda Collin har spillet en hovedrolle.

»Det er overraskende vildt. Jeg havde virkelig helt ægte fra bunden af mit hjerte ikke regnet med at få den, så det er meget overvældende,« siger skuespillerinden.

Filmen har fået meget opmærksomhed og har solgt mere end 150.000 billetter i biografen.

Prisen for årets mandlige hovedrolle kunne Elliott Crosset Hove tage med hjem.

»Det føles dejligt. Det er endnu en anerkendelse af filmen, at folk har villet stemme på den. Det er en forholdsvis smal film, så det er en film, der godt kunne have gået under radaren. Men vi er bare stolte af, at den ikke gjorde det. Det er en virkelig dejlig fornemmelse lige nu,« siger Elliott Crosset Hove.

Elliott Crosset Hove vandt prisen foran blandt andet Nikolaj Lie Kaas og Dar Salim.

/ritzau/