Unge skriver om mobning i den virtuelle verden

Fortællelystne børn og unge boltrer sig på skrivesitet Movellas, som har sat fokus på digital mobning. Bidragene tæller grufulde beretninger og leg med fortælleformen. De bedste er netop udkommet på papir.

Helena Lyng Blak står bag novellen "Pigerne", som netop er blevet udgivet i bogen "Digital mobning". Hun er 17 år, går i 1.g på Rysensteen Gymnasium. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag klikker 15.000 danskere ind på sitet Movellas. Her læser og skriver børn og unge noveller. Fanfiction og fantasy er de mest populære genrer – særligt fiktive historier om boybandet One Direction hitter for tiden. Men hverdagsrealismen bliver også dyrket på det sociale medie, og det er et område, som Movellas-stifteren, Joram Felbert, gerne vil stimulere. I samarbejde med Red Barnet har Movellas netop afviklet en novellekonkurrence om emnet digital mobning. De fem bedste bidrag udkom for få dage siden i bogform.

»Skribenterne på Movellas har meget at byde ind med om et emne som digital mobning. De er selv super digitale. De er til stede på alle mulige platforme, hvor de publicerer en masse og interagerer med mange mennesker. Vi håber, at bogen kan få de børn og unge, der læser den, til at stoppe op og tænke over mobning,« siger Joram Felbert.

51 skribenter – hovedsagelig teenagepiger – har deltaget i novellekonkurrencen. Deres bidrag er indtil videre blevet læst 16.000 gange og har høstet mange kommentarer, hvor læserne reflekterer over deres egne oplevelser med mobning i den virtuelle verden, som kan være mindst lige så slem som eksklusion og forfølgelse i skolegården. Hovedpersonen i Cecilie Giøe Petersens novelle »Svanen, der ikke kunne svømme«, der er blandt de fem vindere, beskriver det på følgende måde:

»Jeg kunne aldrig få fred for dem, de kunne nå mig overalt. I starten forsøgte jeg at lukke ned for Facebook. Jeg slukkede min telefon og læste aldrig mine mails. Men det fungerede ikke. Jeg var ikke stærk nok i længden. Jeg tror, at det er det, der er mit problem. Jeg har altid bekymret mig for meget om, hvad folk siger om mig. På en måde var det nok med beskederne som med visse stoffer. Jeg vidste godt, at de var dårlige for mig, men jeg kunne bare ikke stoppe med at læse dem.«

Den digitale legaplads

Movellas skribenter eksperimenterer med de digitale medier og demonstrerer, hvordan litteraturen kan udvikle sig i den virtuelle verden. De interagerer med deres læsere, som bidrager med råd og reaktioner. Mange lægger også historier ud, som endnu ikke er færdige, for at få input og ideer til, hvordan personer og handling kan udvikle sig. En del bruger andre platforme til at markedsføre deres historier og laver eksempelvis videotrailere på YouTube. Og der bliver også eksperimenteret med fortælleformerne.

17-årige Helena Lyng Blaks novelle »Pigerne« – skrevet til konkurrencen om digital mobning – udspiller sig udelukkende på Facebook, hvor læserne gennem chatbeskeder og statusopdateringer kan følge en gruppe af gymnasieveninders konflikt, som udvikler sig i en meget ubehagelig retning.

»Jeg ville ramme unge menneskers sprog og kommunikationsmåde. Facebook er meget sigende på det område, og det var selvfølgelig også en oplagt ramme, der gjorde det nemt at zoome helt ind digital mobning,« siger Helena Lyng Blak, der i dag ikke selv oplever digital mobning som et stort problem i sin egen hverdag.

»Men da jeg gik i 7. og 8. klasse var der mange, der angreb hinanden på Facebook. Flere af mine klassekammerater blev angrebet af deres bedste venner på Facebook og oplevede, at deres privatliv blev udstillet på internettet. Mange børn har stor frihed på nettet, hvor deres forældre og lærere ikke kan holde øje med dem, men man skal lære at forvalte den frihed,« fortæller Helena Lyng Blak.

Jagt på nye typer historier

Topskribenterne på Movellas har et publikum, som de fleste etablerede forfatter kun kan drømme om. Den mest populære danske novelle er blevet læst 230.000 gange, og det er ikke altid kun danskere, der læser med. Enkelte skribenter har oplevet, at asiatiske piger kommenterede deres historie, efter den havde været en tur igennem Google Translate. Movellas brugere giver oftest positiv feedback, men det sociale medie har også været ramt af noget, der kunne minde om digital mobning.

»Vi har oplevet, at grænser er blevet overskredet, når nogen har skrevet noget, som andre ikke synes om. Der har kørt nogle ting med kliker og jalousi, som vi har taget fat på,« fortæller Joram Felbert.

12-årige Olivia Braad Honoré, der også er blandt de fem vindere i novellekonkurrencen, har positive erfaringer med feedback og kommentarer på Movellas.

»Jeg ser Movellas som en god mulighed for at få feedback på mine historier og komme i kontakt med andre mennesker, som også kan lide at skrive. Man får rigtig mange gode og brugbare tilbagemeldinger,« siger Olivia Braad Honoré, som har skrevet novellen »Accept« om Anja, der bliver mobbet i både den virtuelle og den virkelige verden. Da en ny pige begynder i klassen, øjner Anja en chance for at slippe ud af rollen som mobbe­offer, men omkostningerne viser sig at være høje.

»Jeg er aldrig selv blevet mobbet, og jeg kender heller ikke nogen, der er blevet mobbet. Jeg er blevet inspireret af al debatten om mobning,« fortæller Olivia Braad Honoré.

Den unge forfatterspire har også hentet inspiration på Facebook, hvor hun blandt andet har observeret, hvordan folk nogle gange skriver nogle grimme ting til andre menneskers billeder og opdateringer – og hvordan de såkaldte »haters« agerer.

»Digital mobning er et rigtigt vigtigt emne. Det er ekstra slemt at blive mobbet på nettet. Dét, der bliver sagt der, går ikke væk. Det bliver der. Jeg har talt meget med mine forældre om, hvordan man skal opføre sig i den digitale verden. I skolen har vi siden tredje klasse også haft forløb om computer­etik i dansktimerne. Her har vi fået at vide, hvad der er i orden, og hvad der ikke er. Ting kan også meget nemt blive misforstået på nettet,« siger Olivia Braad Honoré, der har digtet historier, siden hun var fire-fem år. I begyndelsen skrev hendes mor dem ned, og da Olivia Braad Honoré lærte at skrive, tog hun selv over.

Det seneste års tid har hun lagt sine historier ud på Movellas. Hun er blevet placeret i toppen i flere konkurrencer og er blevet kåret som Årets Bruger 2012.

Movellas-stifteren Joram Felbert arbejder konstant på at udvikle det digitale skrive­fælles­skab. Snart vil brugerne få nye muligheder for at bruge billeder i deres fortællinger, nye apps er på vej, og på indholdssiden afsøger han også nye muligheder.

»Det er interessant for os at finde frem til betydningsfulde historier, som ikke bliver fortalt, siger Joram Felbert, der eksempelvis har en idé om at få nogle piger, der bor på asylcenter, til at skrive på Movellas, fordi de har en særlig type historie at fortælle:

»Men det er endnu ikke blevet realiseret.«