Unge fra Nordvest optræder på Takkelloftet

Det Kongelige Teater har i morgen premiere på danseforestillingen »City of Angels« med Uppercut Danseteater og gadeprojektet Dans i Nordvest. Forestillingen, der foregår på Operaens intimscene Takkelloftet, er en blanding af professionelle dansere og unge amatørdansere med forskellig etnisk baggrund.

Forestillingen City of Angels skal opføres på Det Kongelige Teater. Foto: Reimar Juul Fold sammen
Læs mere

»City of Angels« er en danseforestilling med en blanding af moderne dans, breakdance, fysisk teater og akrobatik, og den er historien om mennesker, der mødes ved et busstoppested i en sydcalifornisk by.

Thomas Malling står bag instruktionen, og Louise Seloy har koreograferet de fire professionelle dansere fra Uppercut Danseteater, der parres med 12 amatørdansere i alderen 16-20 år fra Københavns Nordvest-kvarter. De har dannet junior kompagniet »Family« og er med i Uppercut Danseteaters gadeprojekt Dans i Nordvest, som siden 1999 har afholdt workshops og undervist børn og unge i dans.

Forestillingen og Lederen af Uppercut Danseteater Cher Geurtze har som et personligt mål at brede dansen ud til så mange som muligt og give de unge med forskellig etniske baggrund en ny platform at udfolde sig på.

»Til at starte med får de et indblik i, hvad dansen kan, og de kan udtrykke sig selv som personer. De kan være med i et fællesskab, hvor vi laver rigtig mange projekter. I år har de været i Berlin og New York, hvor de optrådte på forskellige folkeskoler og teatre,« siger hun.

Dans i Nordvest har været ude på skoler og på museer både i ind- og udland for at optræde, og danserne har fået mere og mere selvtillid ved at være en del af projektet.

»Man starter med at opstille en situation med små krav, hvor de kan få succes inden for en vis ramme. Når det lykkes, bygger man videre og udvikler det til noget lidt større og mere krævende. Man bygger det op, så den ene succes åbner døren til den næste,« siger Cher Geurtze.

Ifølge hende er målet både at bryde rammerne for, hvad dans er og være med til at styrke integrationen.

»Vi går ud fra den naturlige interesse, og at de er engagerede og kreative og vil vise, hvad de kan. Der er folk, der falder fra, men jeg er imod optagelsesprøver som adgang til vores projekt. Jeg giver dem muligheden og ser, hvem der har talent, og hvem udvikler sig, og så kommer de med i flere spændende projekter.«

Dans i Nordvest holder til i Kulturhuset Bispebjerg i Dortheagde, og det er også her 18-årige Fatih Berber både danser og underviser andre i breakdance. Han drømmer om en dansekarriere og har netop søgt ind på Skolen for Moderne Dans.

»Dans i Nordvest har betydet rigtig meget for mig. Det har givet mit liv en helt ny drejning. Jeg prøvede det én gang, og så har jeg været bidt af det siden,« siger han.

Fatih Berber har været med siden 2000, og at skulle optræde på Det Kongelige Teater er lidt af en drøm.

»Det er fedt. Det har altid været stort for mig, hver gang vi var på ture med vores skole derind og så ballet og sådan. Jeg har altid tænkt, hvor er det bare stort, men jeg har aldrig tænkt, at jeg selv en dag skulle derind og optræde,« siger han.