Ungdomshus fejrer håndlavede udgivelser

Det er hverken nødvendigt at have penge på kontoen eller et forlag i ryggen for at udgive noget, mener Anna Sofie Mørch Bendixen, der står bag weekendens zine-festival.

Punkkulturens undergrundsblade - Zines. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en fantastisk følelse at blive valideret og se det, der kun har eksisteret i ens eget hovedet, blive en fysisk del af verden. Zinet som format gør det muligt for alle at opleve det«, siger 26-årige Anna Sofie Mørch Bendixen, der står bag den zine-festival, CPH Zine Fest, som finder sted her i weekenden i Ungdomshuset på Dorthea­vej i København.

Zines er udgivelser, hvor personen bag selv står for alle dele af processen, fra idé og udførelse til produktion og distribution. Begrebet knytter sig til punkkulturen, hvor DIY, »Do It Yourself«, er et kernebegreb.

»DIY går ud på, at man forsøger at gøre sig fri af de eksisterende samfundsstrukturer og skaber kunst og kultur på egne præmisser. Når du laver zines, er det ikke relevant, om formelle institutioner blåstempler dit projekt, men at du selv gør det,« siger Anna Sofie Mørch Bendixen.

Forskellige motiver

I år har 35 zine-skabere en bod på festivalen, hvor besøgende kan møde skribenterne og høre om produktionerne og købe dem. Det eneste, der er fælles for udgivelserne, er, at de behandler emner, der ikke passer ind i mainstream-kulturen, siger Anna Sofie Mørch Bendixen.

»Der er ikke nogen krav til indholdet, men dem, der laver zines har alligevel meget tilfælles. Formatet opstod efter mangel på repræsentation, og derfor behandler zines ofte emner, som passer dårligt ind i den udgivelsesstruktur, der allerede findes.«

Ifølge Anna Sofie Mørch Bendixen har mange en forestilling om, at folk starter med at lave zines med en forhåbning om, at de kan blive opdaget og udgivet på et forlag. Men sådan er det ikke, siger hun.

»Det kan være svært at forstå i vores samfund, at folk kan have andre intentioner med det, de skaber, end profit og anerkendelse. Men sådan er det jo. Folk har alle mulige forskellige motivationer for det, de skaber.«