Ung stjerneadvokat skal forsvare mistænkt millionsvindler

Nima Nabipour er et af de hotteste advokatnavne i Danmark.

Advokat Nima Nabipour er ikke 40 endnu, men har allerede profileret sig i en række spektakulære sager. Han er blandt andet advokat for den 64-årige svindelmistænkte kvinde, der tirsdag blev anholdt i Sydafrika. Foto: Orlando Brandi Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er ikke fyldt 40 år endnu, men ejer allerede sit eget advokatfirma og har været forsvarer i nogle af de mest opsigtsvækkende kriminalsager i Danmark de senere år – og vundet markante juridiske sejre.

Nima Nabipour er stjerneadvokaten, som er valgt til at forsvare den 64-årige kvinde, der tirsdag blev anholdt i en lejlighed i Sydafrika, og som er mistænkt for igennem 16 år at have begået underslæb i Socialstyrelsen for omkring 111 millioner kroner fra satspuljemidlerne, der er afsat til de svageste i samfundet.

Det er en sag, som af mange grunde vækker stor opmærksomhed, men Nima Nabipour er vant til de højt profilerede sager. For en måned siden forsvarede han i retten en 18-årig mand, der var tiltalt for at have overfaldet en medfange i Storstrøm Fængsel – det formodede offer var den drabsdømte Peter Madsen.

Vant til at stå foran kameraet

I 2016 optrådte han i alle medier som forsvarer for den 16-årige pige fra Kundby, der var anholdt og mistænkt for terror. Få måneder forinden stod han foran kameraerne ved siden af den 17-årige Mohamad al Jawerheri, der blev fyret fra Bilka efter at have deltaget i en debat på Facebook. Og året før forsvarede han narkotiltalte i Pusherstreet-sagen.

Så Nima Nabipour er vant til rampelyset – på mere end én måde. Han er en vaskeægte filmstjerne, og mange vil huske ham som Yasin i TV-serien »Sommer« eller som Mahmood i »Anna Pihl«.

Nima Nabipour har nemlig arbejdet flittigt som skuespiller ved siden af jurastudiet, og han er formentlig den advokat i Danmark, som har det mest imponerende opslag på filmsiden IMDB. Så sent som i 2015, samme år som han fik bestalling som advokat, havde han to roller: Som »Politimand 2« i »Far til fires vilde ferie« og som »jurist« i TV-serien »Norskov«.

Der kan man tale om »typecasting« af en advokat – men det er intet i forhold til en række tidligere roller som »Tarek« »Mustafa« og »Ahmed«, der spiller på det klassiske, persiske udseende, som Nima Nabipour har fået i vuggegave fra sine iranske forældre. De bragte ham til Danmark som tre-årig i 1985, da de forlod alt og flygtede fra Iran. Familien endte i Sønderborg, hvor Nima Nabipour og hans to søskende er opvokset.

Tysk, dansk og persisk

Han gik på den tyske privatskole i Sønderborg. Her blev han bidt af skuespil i en juleforestilling, hvor han spillede et talende juletræ, og han fortsatte med skuespilleriet, da han kom på det tyske gymnasium i Aabenraa, hvor man både tager dansk studentereksamen og den tyske abitur. Det var utænkteligt for hans forældre med andet end en akademisk uddannelse, så han søgte ikke ind på skuespillerskolen, men har dog taget et års uddannelse som filmskuespiller.

Hans allerførste filmrolle var som Ali i filmen »Fighter«, da han så en annonce i avisen, hvor et filmselskab søgte en skuespiller med indvandrerbaggrund, som beherskede kampsport.

»Jeg havde gået til kampsport, siden jeg var syv år gammel, så jeg tænkte: ’Det skal jeg sgu prøve’,” fortalte han til DJØF-bladet i 2016.

Efter jurastudiet på Københavns Universitet studerede han videre i Tyskland, og han taler både tysk, engelsk og sit modersmål, farsi, foruden et formfuldendt dansk, som han ikke vil gøre gebrokkent foran kameraet, uanset hvilke filmroller det kunne have skaffet ham.

Ikke en »præmieperker«

Han har optrådt på selveste Det Kongelige Teater i Zaki Youssefs »Præmieperker«, men han nægter at spille med på stereotypien om at være en mønsterbryder, da det samtidig ville bekræfte negative fordomme om indvandrere.

Det sker stadig, at folk genkender ham både på gaden og i retssalene på grund af rollerne i de populære danske TV-serier, men det har ikke hæmmet ham som advokat.

»Da jeg var til samtale om den første stilling, jeg blev ansat i, sagde chefen bare, at det kunne vi godt bruge i retten,« sagde han til DJØF-bladet.