Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Adgang til tusindvis af e-bøger – både klassikere og bestsellere – for under 100 kroner om måneden.
Det lyder forjættende, og det bliver en realitet i løbet af denne sommer, når forretningsmanden Morten Strunge åbner abonnementstjenesten mofibo.com.
Den 27-årige iværksætter tjente 120 millioner kroner, da han for et par år siden solgte sin andel af televirksomheden Onfone, som han selv havde startet og stadig er direktør for. Nu investerer han med egne ord et »anseeligt« millionbeløb i danskernes læsevaner, som han tror vil forandre sig de kommende år.
»Jeg var i New York i sidste uge, og der kan man se, at folk i tog og i parker læser på deres iPads og mobiltelefoner, og vi vil komme til at se det samme i Danmark, hvor rigtig mange har iPad og iPhone. Jeg tror, at vi kan få folk til at læse mere ved at introducere vores nye tjeneste,« siger Morten Strunge.
Han vurderer, at der fremover vil være plads til både den fysiske bog og e-bøger, men at lysten til at læse e-bøger vil stige, bl.a. fordi e-bøger er meget lettere at have med sig end fysiske bøger.
Mofibo.com vil kunne tilbyde bøger fra en række store forlag, herunder Gyldendal og Lindhardt og Ringhof. Man vil både kunne læse klassikere og nye bøger, uden dog at få adgang til alle bøger.
»Jeg vil tror, at vi vil kunne tilbyde omkring halvdelen af de titler, som findes på de aktuelle bestsellerlister,« siger Morten Strunge.
Abonnementsordninger ændrer markedet
Mofibo vil benytter sig af en abonnementsmodel, der ligner den, Spotify benytter sig af, og som har været med til at revolutionere musikmarkedet.
I dag downloader de fleste deres musik via abonnementstjenester i stedet for at købe CDer.
Netflix har på samme måde været med til at ændre markedet for TV og film. Flere og flere køber abonnement i stedet for at kigge på kommercielle og public service kanaler.
»Vi bliver den første tjeneste i Danmark på dette område, og forlagene har været meget positive. De kan også se, at der er ved at ske noget. I USA foregår 30 pct. af læsningen på tablets, og der vil uden tvivl ske noget på dette område i Danmark, hvor mange har tablets. Jeg tror på, at vi har et revolutionerende produkt, og at markedet er klar til det,« siger Morten Strunge.
I forlagsbranchen har man længe diskuteret, hvornår danskerne vil få en abonnementstjeneste for bøger, som man f.eks. har det i Tyskland og Spanien.
Hos Lindhardt og Ringhof siger direktør for forretningsudvikling Cliff Hansen, at Morten Strunge med sine erfaringer fra telebranchen har en stærk baggrund.»Det bliver meget interessant.
Abonnementstjenester giver mening for forbrugerne. Når Netflix i Danmark kan få næsten 400.000 abonnenter på kort tid, så er det, fordi modellen er rigtig. Og når mofibo.com kan skabe en model, der er bæredygtig også set med forfatternes og forlagenes øjne, så er det interessant,« siger Cliff Hansen.
Han tilføjer, at der er en risiko for, at abonnementstjenester kan koste forlagene omsætning, men han vurderer, at det vil blive opvejet af, at modellen vil trække nye kunder til.
»Abonnementstjenesten skal ramme kundegrupper, som ikke kommer i boghandelen og dermed skabe øget salg. Vi håber bl.a. at sælge noget mere af bagkataloget, som vi ellers ikke har så stort salg fra. Men det er klart, at der er noget usikkerhed, og det vil vi følge nøje,« siger Cliff Hansen.
Hos Gyldendal, som altså også vil levere bøger til mofibo.com, peger koncerndirektør Tine Smedegaard Andersen på, at e-bøger – på trods af, at mange har tablets – stadig kun udgør en meget lille del af bogmarkedet. Hun er spændt på, hvordan markedet vil udvikle sig.
»Det er altid spændende, når der er mennesker, der vil prøve noget nyt. Vi følger det og er på lang sigt optaget af, om det er bæredygtigt for både forlag, forfattere og kunder,« siger Tine Smedegaard Andersen.
Hun siger, at Gyldendal i øjeblikket får mange henvendelser fra folk, som prøver at finde nye forretningsmodeller for salg af bøger,
»Jeg tror, at vi vil komme til at se abonnementstjenester på dette områder, og jeg tror, at vi med mofibo.com ser en idé, som er interessant,« siger Tine Smedegaard Andersen.