Ung chef i spidsen for stjerneorkester

New York Philharmonic har fundet en afløser for chefdirigenten Lorin Maazel: den kun 40-årige Alan Gilbert, der indtil nu har kastet glans over Stockholms musikliv.

Den kun 40-årige new yorker Alan Gilbert er blevet ansat som ny chefdirigent for New York Philharmonic, der er et af USAs og verdens førende symfoniorkestre.

Dermed overtager en ung og ikke voldsomt kendt dirigent en post, der gennem tiderne har ligget i hænderne på verdensberømtheder som Leonard Bernstein og Pierre Boulez.

Alan Gilbert er søn af to musikere, der selv er eller har været musikere i The New York Philharmonic. Han har studeret på så fornemme institutioner som Harvard University og Juilliard School of Music, og han vakte første gang en vis opsigt, da han vandt Arts Conductors Award i 1997. For tiden er han chefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Kungliga Filharmonikerna, der er tilknyttet Stockholms Koncerthus, og som han stadig vil være tilknyttet som gæstedirigent.

»Vi lykønsker Alan af hele vores hjerte med denne fantastiske stilling,« siger chefen for Stockholms Koncerthus, Stefan Forsberg, i en pressemeddelelse.

»Vi er vældig glade for de mange år, vi hidtil har haft sammen med en af verdens fineste dirigenter. Vi har altid ventet, at Alans begavelse ville føre ham meget langt.«

Med udnævnelsen af Alan Gilbert afsluttes mange års spekulationer om, hvem der skulle overtage den meget prestigefyldte post efter den 77-årige stjernedirigent Lorin Maazel.

Alan Gilberts nye kontrakt med New York Philharmonic strækker sig over fem år, frem til sæsonen 2009-10 og omfatter 12 ugers koncerter årligt.