Undren over mangel på samarbejde

Dansk Folkeparti opfordrer kulturministeren til at træde ind i debatten om det manglende samarbejde mellem Statens Museum for Kunst og Louisiana.

At samarbejde eller ikke at samarbejde? Iført nye klæ'r er de berømte linjer fra Shakespeares »Hamlet« som skåret til de stridigheder, der foregår mellem Statens Museum for Kunst og Louisiana. Begge museer åbner om få dage en Matisse-udstilling, men der er intet samarbejde mellem de to museer og bliver det heller ikke. Og det vækker stor forundring hos en række kulturordførere.

Kulturordfører for Dansk Folkeparti Louise Frevert kalder det »tåbeligt« og »brandærgerligt«, at de to museer ikke har kunnet samarbejde, og mener, at man bør pålægge dem at søge at samarbejde. Hun opfordrer derfor kulturministeren til at tage kontakt til museerne.

»Jeg vil opfordre kulturministeren til at sende et hyrdebrev ud til museumsdirektørerne om, at de skal optimere deres samarbejde, således at det ikke sker igen,« siger Louise Frevert (DF).

»Folk sidder på deres egen lille trone som små konger i deres små museumsslotte og vil selvfølgelig gerne have det bedst mulige produkt selv, og det er ikke altid til brugernes bedste,« siger hun. Hun mener, man må overveje mere drastiske skridt, hvis museerne ikke bliver bedre til at samarbejde. Hun mener dog ikke, at der skal lovgives på området.

Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby er enig med Dansk Folkeparti i, at man ikke kan lovgive sig ud af stridighederne - også selv om det kan betyde, at ingen af museerne når den ønskede omsætning og det estimerede besøgstal. Louisiana regner med ca. 200.000 besøgende.

»I sidste ende er der en økonomisk skrue, vi som politikere kan skrue på, hvis vi ikke mener, at museerne lever op til det, der står i deres resultatkontrakt eller lever op til de krav, vi stiller,« siger Ellen Trane Nørby (V).

Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen siger, at det er svært at udstikke regler for et statsstøttet museum og et privat museum, men han vil gerne være med til at bakke op om debatten på næste møde i kulturudvalget.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen.