UnderholdningsOrkestret er lagt i graven

Flere ugers bestræbelser på at bevare DR UnderholdningsOrkestret endte med, at kulturministeren skar igennem og besluttede, at orkestret lukkes. K og DF vil ikke udelukke, at orkestret kan genopstå efter et valg.

Det er tre måneder siden, at DRs ledelse besluttede at lukke det 75 år gamle og 42 mand store DR UnderholdningsOrkestret, men først nu er den politisk omstridte beslutning faldet endelig på plads. Tirsdag skar kulturminister Marianne Jelved igennem og godkendte lukningen. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stor ståhej for ingenting.

Sådan kan man kort karakterisere de seneste ugers ophedede debat og forhandlinger om at bevare DR UnderholdningsOrkestret.

Efter et kort møde med partiernes kulturordførere tirsdag skar kulturminister Marianne Jelved (R) igennem og besluttede, at orkestret lukker, sådan som DRs bestyrelse på baggrund af sparekrav i den nye medieaftale besluttede i begyndelsen af september.

 

Orkestret bliver ikke nævnt i den nye public service-kontrakt, som beskriver DRs opgaver i de kommende fire år.

Dermed går ministeren imod det flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, konservative, Enhedslisten og et færøsk mandat, som ønsker orkestret bevaret.

»Det er ikke lykkes at blive enige om, hvordan orkestret kan bevares, og derfor må jeg på et tidspunkt træffe en beslutning. Vi har brugte mange uger på det her, og vi nærmer os ikke hinanden. Der er flertal for at bevare orkestret, men man er ikke enige om, hvilke betingelser det skal ske på,« sagde Marianne Jelved efter mødet.

 

Hun mener, at to principper har stået over for hinanden. Det ene, som hun selv står for, er, man ikke kan bruge de overskydende licensmidler til driften af orkestret, sådan som flertallet har foreslået. Det andet er, at det kan man godt.

Problemet ved at bruge overskydende licensmidler til at redde orkestrets drift er, at man ifølge medieaftalen ikke kan bevilge overskydende licensmidler, før man ved, hvor mange penge der er til rådighed, hvilket varierer og opgøres fra år til år. Det er ifølge Kulturministeriets jurister ulovligt at disponere over disse midler, inden man ved, om de rent faktisk er til rådighed.

 

»Det er min kompetence at gøre det, jeg gør nu, og det kan man ikke tage fra mig,« sagde Marianne Jelved og slog fast, at for hende har debatten handlet om armslængdeprincippet. Ifølge ministeren skal man respektere, at DRs ledelse har ret til at disponere inden for den økonomiske ramme, som Folketinget lægger i medieaftalen.

»Jeg respekterer DRs ret til at lede og fordele arbejdet, og dermed udnytte ressourcerne bedst muligt. Det er det, der hedder armslængdeprincippet. Det skal man ikke bryde. Vi har været uenige om, hvor langt dette princip rækker,« sagde Marianne Jelved.

Frustration

En anden løsning for at bevare orkestret ville være, at flertallet imod lukningen fremlægger et lovforslag, som pålægger DR at finde andre besparelser på sit budget, men det modsætter Enhedslisten sig, for så skal DR ud og fyre medarbejdere andre steder.

 

Der er stor frustration og vrede hos oppositionen.

»Det er ærgerligt, at orkestret lukkes. Jeg mener, at man bør finde penge til dets bevarelse uden for medieaftalen, men det er vi ikke enige med de borgerlige om,« sagde Jørgen Arbo-Bæhr (E).

Den konservative kulturordfører, Lars Barfoed, mener, at DRs ledelse stik imod den eksisterende public service-kontrakt, hvor DR UnderholdningsOrkestret er nævnt som en af institutionens opgaver, har besluttet at lukke orkestret.

»Der er flertal for at bevare orkestret, men ministeren nægter at forhandle. Det var helt tydeligt, at ministeren havde truffet sin beslutning på forhånd,« sagde Lars Barfoed efter mødet.

Han mener sagtens, at man kunne have fundet en model, hvor man sikrede orkestret via de overskydende licensmidler.

»Men ministeren smækker hælene sammen og retter ind efter DRs ordrer, og så er hun ligeglad med Folketingets flertal,« sagde Lars Barfoed.De borgerlige vil nu mødes og overveje, om man alligevel kan gøre noget for at redde orkestret.»Der er flere muligheder, og det vil vi nu se på. Man kan lave lovgivning, og man kan lave om på beslutningen efter et valg,« sagde Lars Barfoed.

 

Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen sagde, at ministeren har foregivet at forhandle.

»Men vi har bare siddet og stirret på hinanden. Ministeren har ikke lagt et forslag på bordet. Vi er kommet med forslaget om at bruge 50 procent af de overskydende licensmidler, men det har ministeren ikke villet bruge tid på,« siger Michael Aastrup Jensen, som afviser tanken om at genåbne orkestret efter et valg.

»Inden vi eventuelt ville kunne gøre noget, vil der være gået et år, og orkestret vil være fyret. Vi må erkende virkeligheden, og den er, at ministeren har brugt sin juridiske magt til at lukke orkestret,« siger Michael Aastrup Jensen.

Dansk Folkeparti vil ligesom de konservative ikke afvise, at der kan blive tale om at genetablere DR UnderholdningsOrkestret efter næste valg, hvis de borgerlige danner regering.

»Jeg er rystet over, at ministeren ikke lytter til flertallet. Jeg er glad for, at der snart kommer et folketingsvalg, og derefter er det jo ikke sikkert, at der i medieforligskredsen er flertal for det eksisterende medieforlig. Det kunne være Dansk Folkepartis ønske, at DR har et underholdningsorkester,« sagde medieordfører Morten Marinus (DF).

Chokerede musikere

Mette Bugge Madsen, klarinettist og DR UnderholdningsOrkestrets formand, er ked af ministerens beslutning.

»Marianne Jelved har gennem hele processen sagt, at public service-kontrakten bliver til i dialog med forligskredsen. Hun har tydeligvis ikke levet op til dette,« siger Mette Bugge Madsen.

»Som vi kan forstå på kulturordførernes udtalelser efter mødet i kulturministeriet, var der ikke tale om en forhandling om deres forslag til, hvordan Underholdningsorkestret kunne reddes. Marianne Jelved meddelte umiddelbart efter mødets start, at hun havde taget sin beslutning,« siger Mette Bugge Madsen.

Hun håber nu på, at det alligevel vil lykkes flertallet at forhindre ministerens beslutning.

»Det er chokerende at erfare, at kulturministeren som ene person vil påtage sig ansvaret for at lukke orkestret,« siger Mette Bugge Madsen.

I en skriftlig kommentar skriver DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen, at han tager til efterretning, at ministeren har oplyst, at forhandlingerne om public service-kontrakten afsluttes på baggrund af medieforliget og DR-bestyrelsens efterfølgende beslutninger.

»Vi ser i DRs bestyrelse frem til at modtage udkast til public service-kontrakten fra kulturministeren. Vi fortsætter nu arbejdet med at udfolde DRs musikplan, som blandt andet har fokus på at styrke samarbejdet med det professionelle musikliv i hele landet og på at få den levende musik ud i hele Danmark,« skriver Michael Christiansen.