Under første nedlukning blev de nær lammet – fredag aften kan kulturlivet trøste sig med få nye restriktioner

De var nogle af dem, der blev hårdest ramt af restriktioner under den første nedlukning af Danmark i marts måned. Men fredag aften lød det fra statsministeren, at man vil »strække sig langt« for at lade teatre, museer og biografer holde åbent for kulturhungrende gæster.

Statsministeren var forholdsvis nådig over for kulturbranchen med hensyn til de nyeste covid-19-restriktioner fredag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man havde planer om at tage i biografen eller teatret i næste uge, kan man snildt beholde krydset i kalenderen, så længe man har et mundbind klar.

Under pressemødet fredag aften lød det nemlig fra statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen ville »strække sig langt« for at holde kulturlivet åbent. Forsamlingsforbuddet på ti personer gælder nemlig kun private forsamlinger.

De nye restriktioner betyder to ting for blandt andet biografer, teatre og museer: Gæster skal bære mundbind indtil de sætter sig ned, og privatarrangementer med over ti personer må udskydes – i første omgang i fire uger.

Og det får Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater, til at ånde lettet op. For de nye tiltag kommer ikke til at betyde alverden for danske teatre, som i forvejen spiller med under halv publikumskapacitet.

»Vi er utrolig taknemmelige, for uden et publikum er vi ingenting. Men det stiller naturligvis endnu større krav i en tid, hvor der er smitte i samfundet, og vi går med livrem og seler. Men grundlæggende er vi jo lykkelige for, at vi kan fortsætte med at få lov til at spille teater,« siger han.

Også Jesper Majdall, direktør for Bremen Teater og Hotel Cecil, trøster sig med, at der ikke kommer strengere restriktioner for kulturlivet.

»Det eneste er sådan set, at gæsterne skal bære mundbind, inden de sætter sig i deres sæde,« fortæller han om, hvad restriktionerne, der virker frem til 2. januar, kommer til at betyde for Bremen Teater.

»Et dystert efterår«

Jesper Majdall frygter dog, at retorikken om alvorligheden vil få konsekvenser for antallet af besøgende:

»Vi kan se, at hver gang, der er et pressemøde, bremser det et igangværende billetsalg, og folk, der har købt billet, men ikke benytter den, stiger for hver gang,« fortæller han.

Nils M. Jensen, direktør for Organisationen Danske Museer, er ikke i tvivl om, at den nedgang, som museerne i forvejen har oplevet i efteråret, vil blive forstærket nu.

»Vi ser ind i et mere dystert efterår, end vi regnede med. Omfanget er svært at måle på lige nu, men der er ingen tvivl om, at det kommer til at gå ud over antallet arrangementer på institutionerne, som i forvejen har været pressede over, at efteråret har set dystert ud,« siger han.

Susanne Mørch Koch, adm. direktør i Tivoli fortæller, at de på søndag vil komme med en udmelding om, hvilke tiltag de vil iværksætte for at håndhæve de skærpede restriktioner.

»Vi følger i forvejen de faglige anbefalinger fra myndighederne, som vi har et godt og tæt samarbejde med, og vi er parate til at tilføje ekstra Tivoli foranstaltninger. Vi vil derfor bruge weekenden til at nærlæse de nye restriktioner, så vi kan geare Tivoli til at opfylde dem fuldt og helt,« siger hun fredag aften.

Endnu mere dystert ser det ud for sporten, som Mette Frederiksen fredag aften beskriver som »en anden verden«.

Fodboldfans og andre sportsentusiaster må nemlig fortsat se længselsfuldt efter det, der bare minder om en almindelig sportsbegivenhed med publikum. Frem til starten af næste år må der fortsat være maksimalt 500 personer til stede ved arrangementer inden for elitesport.