Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl brillerer i årets Cirkusrevy. Men hvor er den politiske satire?

Både Jørgen Leth, Ghita Nørby, Rasmus Paludan og storsvindleren Britta Nielsen fik en tur i Cirkusrevyens humoristiske vridemaskine. Men selv om både Lisbet Dahl, Henrik Lykkegaard og Ulf Pilgaard leverede skarpe og sjove karikaturer, så savnede man de skarpe hug til landets politikere.

Holdet bag årets Cirkusrevy består af skuespillerne Karsten Jansfort, Lisbet Dahl (der også er instruktør), Ulf Pilgaard, Lise Baastrup og Henrik Lykkegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Her&Nu, Michael Stub

Med valget udskrevet blot 16 dage inden premieren kunne timingen næppe have været dårligere for manuskriptforfatter Carl-Erik Sørensen og instruktør og skuespiller Lisbet Dahl på årets Cirkusrevy. Det må have været lidt af en hovedpine at skulle skrive sketches til revyen flere måneder inden diverse politiske krumspring som Rasmus Pauldans rabiate freakshow, Gokke Jokkes pornoannoncer og Lars Løkke Rasmussen til hest.

Måske derfor var den politiske satire nærmest fraværende fra årets Cirkusrevy. Udover et kort gensyn med Lisbet Dahl som en trind Lars Løkke Rasmussen og et visit fra Paludan var revyen desværre blottet for politisk satire.

Usjove pandaer og slatne klimajokes

I stedet handlede Cirkusrevyen om hurtige politiske løsninger på komplekse problemer som arbejdsrelateret stress, skandalen om udbytteskat, klimakampen og stressede forældre, der kæmper med at følge med med på Forældrentra.

»Til gengæld brillierede de to garvede revyrotter Ulf Pilgaard, Lisbeth Dahl og Henrik Løkkegård i flere roller og leverede en række skarpe karikaturer. Lisbeth Dahl var en perfekt livstræt og leverpostejsfarvet Britta Nielsen.«


Klimajokesene faldt dog til jorden som en våd karklud af mikroplast, og Lise Baastrup og Karsten Jansforts sang om Kinas panda-diplomati løftede sig heller ikke helt ud over scenen. Baastrups parodi på den lumre, læderklædte parterapeut Natazia Franziska var alt for karikeret til at være sjov og rammende.

Til gengæld brillierede de to garvede revyrotter Ulf Pilgaard, Lisbet Dahl og Henrik Løkkegård i flere roller og leverede en række skarpe karikaturer. Lisbet Dahl var perfekt som livstræt og leverpostejsfarvet Britta Nielsen, der ikke kunne afvise, at hun havde skjult et par millioner eller ti på kistebunden.

Ulf Pilgaards parodi af Jørgen Leth var tilpas selvsmagende og ramte den 82-årige forfatter med den helt perfekte nasale intonation. Det var nærmest som at høre Leths drevne diktion, når han konkluderede »Jeg er ikke et menneske, man fyrer« om hans afskedigelse som Tour de France-kommentator for TV2.

En duknakket Theresa May

Også Henrik Lykkegaards perlekædebærende og duknakkede Theresa May, der sang Spice Girls 90erklassiker »Wannabe«, var også en skarp karikatur af den nu forhenværende britiske premierminister, der frustreret sang: So tell me what you want, what you really really want.

Lisbet Dahl som Ghita Nørby i den berømte 'moderkagekjole', som hun bar til kunstnerbal hos dronning Magrethe i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Her&Nu, Michael Stub.

Som altid var showet fejende flot med Nina Schiøtts fantasifulde scenografi og René Vinthers koreografi. De indlagte dansenumre med veloplagte og letpåklædte dansere var med til at bryde showets slapstick-humor og gav ind i mellem en oplevelse af at være til en gennemført popkoncert fremfor revy.

Blandt de sjoveste indslag var Lisbet Dahl som en rasende og groft intimiderende Ghita Nørby, der diabolsk spurgte: »Skal vi gå en tur på Bakken? Skal vi spise en lille is?« Hvorefter hun livstræt konstaterede: »Jeg ooorker det ikke« og understregede, at hun nærmest var bedre til at spille teaterdivaen med det store temperament end Ghita selv.

Paludan slået ud

Midtvejs i revyen entrerede Henrik Lykkegaard scenen med trutmund og dobbelthage som Rasmus Paludan.

»Lisbeth Dahl var en rasende og groft intimiderende Ghita Nørby, der diabolsk spurgte: »Skal vi gå en tur på Bakken? Skal vi spise en lille is?« Hvorefter hun livstræt konstaterede: »Jeg ooorker det ikke««


Men ellers manglede de skarpe hug til landets politikere. Satire er nu engang sjovest, når den sparker opad mod toppen. Man skulle ellers tro, at der var masser af temaer at tage fat på med uroen i Venstres bagland, Mette Frederiksen som selverklæret »børnenes minister« og seksuelle krænkelsessager i stort set alle ungdomspartierne samt Enhedslisten.

Måske skyldes fraværet af politiske sketches, at Christiansborg den sidste måned nærmest har været en revy i sig selv, hvor hovedrollerne skifter konstant.

Til gengæld var showets slutning, hvor alle skuespillerne sang et medley af Kim Larsens største hits iført sixpence og gavflavattitude, en flot og rammende hyldest til den afdøde nationalskjald, som også understregede sangenes dramatiske potentiale. Det var helt rørende at høre Lisbet Dahl at synge starten af »Om Lidt Bliver Her Stille«.

Hvad: »Cirkusrevyen 2019«.

Hvem: Tekster: Carl-Erik Sørensen, Vase & Fuglsang, Ditte Hansen og Louise Mieritz, Henrik Lykkegaard, Adam Price, Jan Svarrer m.fl. Iscenesættelse: Lisbet Dahl. Scenografi: Nina Schiøttz. Musik: James Price og Peter Düring. Kapelmester: James Price. Koreografi: René Vinther. Kostumier: Michael Nøhr.

Hvor: Dyrehavsbakken. Til 31. august. Aalborg Kongres & Kultur Cenbter 5.-8. september.