Ukraine vælger Grandprix-sang om russisk overgreb

Ukraine sender en sang om den russiske massedeportation af tatarer fra Krim i 1944 som deres bidrag til det internationale Melodi Grand Prix.

Susana Jamaladinova, under kunstnernavnet Jamala, vandt Ukraines Grand Prix med sangen »1944«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTYN OGIRENKO

Mens danskerne valgte at sende Lighthouse X's lyserøde »Soldiers of Love« til det internationale Melodi Grand Prix, så er der anderledes skarpe skud i teksten, når det gælder Ukraines vinderbidrag, som blev fundet her i weekenden.

Med sangen »1944« er der direkte adresse til Rusland, som landet ligger i en stivnet, men ulmende konflikt med. Sangen fremføres af Krim-tataren Susana Jamaladinova, der optræder under navnet Jamala og synger om russernes massedeportation af tatarerne fra fra deres hjem på Krim-halvøen i 1944.

»1944« er en lidt udsædvanlig kombination af en klassisk popmelodi og en ganske voldsom tekst: »Når fremmede kommer, så kommer de til dit hus, de slår alle ihjel og siger »Vi er ikke skyldige«, lyder de første linjer i sangen.

Behandlingen af tatarerne er en af de etniske udrensninger i Stalin-tidens Rusland. I løbet af tre dage i 1944 blev omkring en kvart million tatarer deporteret fra deres hjemland på Krim i overfyldte tog til Centralasien - tusinder døde undervejs eller i de usle genhusninger, der mødte dem. Først i 1980erne fik tatarerne lov til at vende tilbage til Krim.

Jamaladinova, der i Ukraine er en kendt jazz-sangerinde, er selv født i Kirgistan, og året 1944 har fyldt meget i hendes families historie. »Jeg havde brug for den sang for at forløse mindet om min oldemor, som ikke har nogen grav og mindet om tusinder af Krim-tatarer, som der ellers ikke er noget minde om - ikke engang et fotografi,« sagde Susana Jamaladinova søndag til nyhedsbureauet AFP.

Krim blev en del af Ukraine efter Sovjets opløsning, men blev annekteret af Rusland for to år siden - en annektering, der ikke er godkendt af det internationale samfund. Der er dog ingen hentydninger til de aktuelle begivenheder i sangen, hvilket også for alvor ville stride mod Eurovisions-reglerne. Her er der forbud mod sange med politisk indhold, hvilket indslag fra både Georgien og Ukraine tidligere har været i konflikt med.

Alligevel er der ingen der lægger skjul på referencerne til nutidens konflikt med Rusland.

»Sangen er ... præcist alt de, vi lider under i Ukraine i dag,« lød det fra en af de tre jury-medlemmer, Ruslana, som vandt det internationale Melodi Grand Prix i 2004. Årets Eurovision Song Contest, som er den officielle titel, finder sted i Stockholm i maj.

Se og hør den ukrainske vindersang her: