Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det har vakt opmærksomhed i hele verden, at tysk politi i denne uge kunne fortælle, at 1.500 mesterværker er blevet fundet i München i en lejlighed. Som Berlingske skrev mandag, så skriver tyske medier, at de 1.500 malerier efter al sandsynlighed stammer fra den tyske kunsthandler Hildebrand Gurlitt, der i 1930erne og 1940erne solgte malerier, som nazisterne havde røvet fra jøder.
Tyske medier skriver, at der blandt de mange malerier er ukendte mesterværker. Der er tale om betydningsfulde og hidtil ukendte værker af mestermalere som Marc Chagall, Otto Dix, Max Liebermann og Henri Matisse.
Både tyske og britiske kunstkendere er citeret for at sige, at fundet er ekstremt vigtigt, for ikke alene omfatter samlingen værker, man mente var gået tabt, men også værker, man ikke anede eksisterede. Flere af disse ukendte værker er af den jødiske maler Marc Chagall og hidtil ukendt, og det er af meget høj kunstnerisk standard.
Den tyske maler Otto Dix er en af de mest betydningsfulde tyske malere i det 20. århundrede, og selvportrættet i samlingen fanger ham i slutningen af Første Verdenskrig, da hans kunstneriske evner nåede sit højdepunkt - også dette maleri er ukendt. Og de sidste nyheder fra de tyske myndigheder går på, at der ikke blot er modernister i samlingen, men også ældre mestre som den italienske maler Canaletto, der er kendt for sine scener fra Venedig og den store naturmaler Gustave Courbet.
Chefanklageren Reinhard Nemetz har fortalt tysk presse, at der er 121 værker, der er indrammet og 1.285, der ikke er indrammet. Han tilføjer, at man endnu ikke ved, om Cornelius Gurlitt, der boede i lejligheden, har begået noget kriminelt.
Kunstekspert Meike Hoffmann siger til tysk presse, at en del af malerierne er beskidte, men der ikke er sket skade på nogle af dem. Hun tilføjer:
»Når man står foran disse værker og ser malerier, man troede var tabte eller ødelagte, og når man så ser dem i relativ god tilstand, så får man en ekstrordinær god fornemmelse.«
Cornelius Gurlitt er ikke arresteret, og tyske myndigheder siger, at de ikke umiddelbart har planer om sigtelser. Da myndighederne på en pressekonference blev spurgt, hvorfor det havde taget så lang tid at offentliggøre fundet, svarede chefanklageren Reinhard Nemetz, at man havde hemmeligholdt sagen så længe af praktiske og legale hensyn.
Hildebrand Gurlitt døde i en bilulykke i 1956, og Cornelius Gurlitt arvede malerierne efter sin mor. Han opgav ikke samlingens værdi til skattevæsenet.