Ugens GetAway: Aarhus charmerer københavnerne i knæ med skønhed, selvtillid og god service

Brug et døgn eller to i uprætentiøst lækre Aarhus. En by, som kompenserer for de manglende store armbevægelser med både smil og service, der burde få enhver københavnsk tjener, restauratør og butiksbestyrer til at rødme.

Foto: Visit Aarhus

Cyklende sightseeing

Aarhus er ikke bare smilets by, det er også cyklens. Få fod på den lille storbys tilbud, ved at starte weekenden med at leje en bycykel eller låne en cykel på jeres hotel. Sæt kurs mod Øst, få en cortado på Street Coffee ved Bassin 7 og snup en dukkert i Havnebadet. Herfra kan I se Salling Tårnet, der er af CNN er blevet udråbt som et af de 12 bygningsværker i verden, der har transformeret en hel by, og det prisvindende boligbyggeri, Isbjerget, der er tegnet af to danske arkitektfirmaer CEBRA og JDS Architects, hollandske SeARCH og franske Louis Paillard. Skal dagens dukkert foregå på en rigtig strand, så kan en cykeltur på 20 minutter langs kystlinjen bringe jer til endnu en arkitektonisk oplevelse, den Uendelige Bro ved Ballehage Strand, der en en cirkelrund badebro, som strækker sig ud i Aarhus Bugten.

Street Coffee og bar, Bassin 7, Irma Pedersens Gade 7 C, 8000 Aarhus C

https://streetcoffee.dk/kaffebarer/bassin-7/

Den uendelige bro, Ørneredevej 3, 8000 Aarhus

Foto: Visit Aarhus.

Kunst og købelyst med udsigt

Optimer dit lynvisit ved at få dig det bedste vue over byen, der kan kombineres med en stimulering af shoppingmusklen eller en kulturindsprøjtning. Salling RoofTop på toppen af stormagasinet med samme navn har ikke bare en formidabel udsigt, men også en højdeskræksindjagende »skywalk«, hvor du kan gå ud på et glasudhæng med bævende ben og svæve over gågaden. Nerverne kan efterfølgende dulmes med en »Rooftop cocktail«, der er en økologisk drink baseret på gin med agurk, æble, citron og timian. Vil du se byen fra en anden vinkel – og med mulighed for at sætte flueben ved et dannelseselement – så er ARoS et must. Her får du mulighed for at se byen gennem Olafur Eliassons regnbuefarvede perspektiv i hans »rainbow panorama«, der er en 360 graders udsigts-installation. Efterfølgende kan du bevæge dig gennem museets udstillingslag, der netop nu har kunst og porno og fremtidens eksistentielle spørgsmål formidlet gennem den internationale samtidskunst og det nationalromantiske maleri fra anden halvdel af 1800-tallet som bærende temaer.

Salling Rooftop, Søndergade 27, 8000 Aarhus

https://salling.dk/madoplevelser/salling-rooftop-aarhus/menukort/

ARoS, Aros Allé 2, 8000 Aarhus C

https://www.aros.dk

Foto: Visit Aarhus.

Lidt Latino er man vel altid

Strøget i Aarhus er omtrent lige så ophidsende, som Bilka i Fields på en Lørdag. Det kan fortsat forundre, at de bedste adresser også her kapres af generiske kaffebarer, taskebutikker proppet med Disney-kufferter og LEGO-rygsække, samt at moderusen skal hentes i skandinaviske kedeligheder a la H&M, Vero Moda og Gina Tricot. Heldigvis har Aarhus værnet om Latinerkvarteret komplet med toppede brosten og luksushippier i løse gevandter. Badstuerock, der har eksisteret siden 1973, er fortsat en nostalgisk grammofonpladepusher, hvor Gasolin, Bob Dylan og Beatles står i front for vinduesudsmykningen. I den charmerende butik »Det Gode Skår« finder man smagfuld keramik, som indehaver Sanne Bech selv designer og producerer, nysseligt børnetøj og brugskunst. Og i den nyåbnede butik »LïST«  er der rækkevis af kjoler og skjorter i klædelige snit og indbydende sorbetfarver. Er du på udkig efter originalt design eller en ny weekendtaske, så besøg den danske konceptbutik Birkmond. De producerer luksus lædertasker i enkle tidsløse designs, og mærket mestrer det umuliges kunst ved at gøre unisex design lækkert og god kvalitet betalelig.

Badstuerock, Badstuegade 22, 8000 Aarhus

https://www.facebook.com/badstuerock/

Det Gode Skaar, Badstuegade 17, 8000 Aarhus

http://www.detgodeskaar.com

LïST Store, Badstuegade 19, 8000 Aarhus

https://www.instagram.com/theliststore/?hl=da

Birkmond, Graven 23, 8000 Aarhus

https://birkmond.com

En italiensk delikatesse Dario spiller med musklerne

Hvis I vil gøre som de indfødte, så find vej til området omkring Åen. Det er ikke alene det oplagte sted at falde i staver, få en drink eller bare praktisere en upåfaldende omgang »people watching,« der er også flere fine cafeer og restauranter, som modsat de københavnske paralleller hverken praktiserer optrækkeri eller agerer turistfælde, den gode beliggenhed til trods. Et af de fineste bud på et vandingshul ved siestatid er Piccolo Grappa, der har hentet inspiration til serveringer og dekoration i Venedig. Her kan du få de venetianske cicchetti, der minder om tapas, men som er mindre fedtede og mere raffinerede end den spanske pendant. Der er burrata, blæksprutte og flere versioner af bruschetta på kortet, og du kan styre din sult og tørst efter hestekræfterne på kortet, hvor en Vespa-menu er en aperitif og en snack til sympatiske 100 kroner, mens Ferrari-menuen sørger for fem retter og en dessert for 350 kroner.

Grappa Piccolo, Åboulevarden 62,  8000 Aarhus C

https://www.jakobsenco.dk/grappapiccolo/om-piccolo/

Foto: Visit Aarhus.

1-0 til Aarhusianerne

Når danskere rejser ud i verden, er det ofte en oplevelse i sig selv at besøge torvehaller, madmarkeder og food courts, hvor vi kan få direkte adgang til kulinarisk lokalkolorit og specialiteter, vi ikke anede, at vi manglede. Omvendt får denne københavner akut nervøse trækninger og forstads-furer i panden, når jeg hører om endnu et nyåbnet madmekka i vores eget lille land. Alt for ofte er vores sørgelige efterligninger mere en samling kitschede kædekøkkener med dilettantisk organisering og uoplagt betjening. Derfor var det en herlig overraskelse at besøge Aarhus Street Food, der har fanget, hvad konceptet skal kunne, hvis det er eksekveret godt nok. Som besøgende skal vi nemlig bringes i et decideret dilemma om, hvor vi skal placere såvel sulten som vores slanter. Bered jer på at cirkulere rundt mere end et par gange blandt fristelser som caribisk kulgrillet jerk chicken, wraps fra Uganda, nepalesiske risretter og mormormad i form af tarteletter med høns i asparges, inden valget træffes. Og glæd jer over, at samtlige madsteder leverer varm mad, tjept tilsat Aarhus’ signatur krydderi: smilet.

Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus

https://www.aarhusstreetfood.com