Udfordrende udfordringer

Søren Kassebeer Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Den seneste »Fifty Shades«- filmatisering havde dansk premiere i denne uge, og det var ikke nogen opbyggelig oplevelse, kunne man forstå på Berlingskes anmelder, der fandt den både usammenhængende og usexet. Trist nok, men måske ikke så overraskende, for E.L. James´romanforlæg er heller ikke ligefrem verdenslitteratur, og det hele er nok ikke blevet lettere af, at udfordringen fra begyndelsen var, at man af hensyn til den offentlige moral kun diskret ville antyde det, som det hele handler om. Det bliver lidt som en gangsterfilm, hvor man må gætte sig til skudhullerne. Ikke sjovt. Egentlig ikke noget.

Så drop biffen, kære læser, og læs i stedet en god erotisk bog, for eksempel romeren Ovids »Elskovskunsten«, der blev »udgivet« da Jesus stadig var en ganske lille dreng. Skriftet er et læredigt, der oser af førkristent erotisk frisind, desuden er det verdenslitteratur, og det er John Clelands roman »Fanny Hill« på sin egen måde også. Den meget liderlige, men aldrig vulgære bog udkom i 1748, da den gode forfatter sad i gældsfængsel, og han oplevede aldrig at komme til at leve af hverken den eller andre af sine bøger, men »Fanny Hill« blev anerkendt for sine stilistiske kvaliteter, allerede da den udkom, og romanen har den ære at være en af de mest forbudte bøger nogensinde. Respekt.

 

En anden britisk forfatter, D.H. Lawrence, vovede i 1928 at udgive romanen »Lady Chatterleys elsker«, der brugte ord, som aldrig før havde været set på tryk, og første udgave blev meget sigende trykt privat og langt fra Westminster. Da den så endelig så dagens lys i Storbritannien, i 1960, mange år efter forfatterens tidlige død, blev udgiveren anklaget, men frifundet, og der blev på rekordtid solgt 3 millioner eksemplarer, hvilket er en del mere, end hvad der de første år blev solgt af irske James Joyces »Ulysses«, der blev publiceret i sin helhed i 1922, og som ud over at være den litterære modernismes hovedværk er en udfordrende svær roman, hvor man dog, med tålmodighed, kan finde frem til uartige steder.

Denne mere saftige og sensuelle side af mesterværket førte til de sædvanlige trivielle forsøg på at udrydde skidtet, og dét fører os videre til 1966, da den anerkendte norske forfatter Jens Bjørneboe under pseudonym udgav »»Uden en trævl«, hvor der knaldes side op og side ned uden andet formål end at knalde side op og side ned. Jens Bjørneboe blev afsløret, anklaget og dømt for pornografi. Same old story.

 

I dag er alt som bekendt tilladt, men det er det egentlig ikke blevet sjovere af, i hvert fald kan det være en udfordring at få øje på det gode erotiske i mængden af dårlige efterligninger og trivielle udpenslinger. Erotisk kunst er stadig en sag for de bedste, og til dem hører underholdende E.L. James med al respekt ikke. Så hellere Joyce. Selv om også han unægtelig kan være noget af en udfordring.