Uden Twin Peaks var jeg aldrig blevet gift

Thomas Conradsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Uden »Twin Peaks« ville jeg ikke dagligt fantasere om kirsebærtærte og en dansende Audrey Horne til min sorte, varme kaffe.

Uden »Twin Peaks« ville jeg ikke ane, hvad jeg skulle foretage mig, da jeg sad på teenageværelset i 1995, mens det blå 56k-modem blinkende og skrattende forbandt mig med World Wide Web for allerførste gang. Hvad skulle jeg taste ind i søgefeltet på www.altavista.com? Så gik det op for mig. Den aften bragte internettet mig i samme rum som verdens øvrige fanatiske følgere af David Lynch-kultserie.

Her kunne vi skrive, læse og diskutere alle seriens særheder og budskaber til døde. Hvem var egentlig denne Diana, som hovedpersonen Agent Cooper (spillet af Kyle MacLachlan) indtalte beskeder til på sin diktafon? Hvorfor kommunikerede The Log Lady med sin kævle og bar denne som et spædbarn? Hvis ikke uglerne var det, de syntes at være, hvad var de så? Vi fandt ingen endegyldige svar blot gensidig forståelse. (Med hensyn til min rådvildhed i de tidlige internet-dage bør det indskydes, at porno på dette tidspunkt stadig var noget, der befandt sig mellem artikler om superbiler og bjergbestigning i overdyre månedsmagasiner samt på tyske VHS-bånd.)

Uden nyheden om, at tredje sæson af »Twin Peaks« får premiere 21. maj i år – 25,5 år efter den udskældte anden sæson sluttede i sommeren 1991 – ville vi aldrig få svar på, om specialagent Dale Cooper virkelig tabte kampen mod mørket.

Uden »Twin Peaks« ville miniserien »Riget« fra 1994 af Lars von Trier formentlig have set anderledes ud. For mystikken, mørket og morsomhederne i den serie virkede voldsomt inspireret af den amerikanske serie.

Uden »Twin Peaks« ville det være svært at finde på samtaleemner med fremmede mennesker klokken 02.15 om natten på brune værtshuse, for det er det bedste og mest logiske tidspunkt at diskutere serien på. »Nej? Elsker du OGSÅ »Twin Peaks«! Hvad er din yndlingsscene?«. »Da Killer Bob går gennem ruden, ind i stuen og snerrende og grinende kravler over sofaen – lige mod kameraet.«

Uden »Twin Peaks« ville film- og TV-anmeldere verden over – som jeg – ikke kunne nævne den aldrende gyser-sæbeopera i stort set alle TV-anmeldelser. Men sagen er bare, at David Lynch hævede baren for, hvad vi kunne forvente dengang i starten af 90erne. Og selv om andre serier – såsom »The Wire« – i det store hele er bedre, mere sammenhængende serier, så har intet program på TV formået at nærme sig den magi og mystik, som mordet på smukke Laura Palmer skabte.

Uden »Twin Peaks« ville jeg formentlig aldrig have scoret min kommende kone, for der var intet attraktivt over mig, da jeg som ranglet, bumset teenager mødte hende for første gang for 20 år siden. Intet ud over, at jeg ofte sad ved flygelet i skolens fællesrum og spillede Angelo Badalamentis ikoniske temamelodi fra »Twin Peaks«. Tonerne gik lige i hjertet på hende, og i bedste »Casablanca«-stil bad hun mig spille melodien igen. Og igen. Det gør hun stadig.

Uden »Twin Peaks« ville færre mennesker have fået øjnene op for filmene af David Lynch, der byder på mesterværker som »Blue Velvet«, »The Straight Story« og »Mulholland Drive«.

Uden Netflix ville det ikke være så let at gense hele serien i HD-kvalitet før maj. Du bør også se den. Måske kan kunstværket også være med til at forme dit liv i den rigtige retning.