Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ninjatricks, musikaktivisme og rock’n’roll-reportage.
Det er et par af ingredienserne i den spritnye Festivalhøjskole, som Roskilde Højskole og Roskilde Festival søsætter for første gang til sommer.
Men hvor højskolens fader, N.F.S. Grundtvig, normalt er hovedperson, er han slet ikke inviteret på Festivalhøjskolen.
»Vi kan ikke rigtigt bruge Grundtvig til så meget. Der er andre, der har forholdt sig til livet, end gamle danskere. Vi vil hellere se på det, rockens ikoner og nytænkere har at byde på. Nogle af de store rockikoner har jo skrevet tekster, der lige så meget kan stå alene, som Grundtvigs kan.
Man kan grave f.eks. Dylans tekster frem og finde guldcitater – eller Axl Rose for den sags skyld,« siger Jesper Øland, der er forstander for Roskilde Højskole.
Festivalhøjskolen bliver en højskole tilsat et skud Roskilde-essens med en uges højskoleophold på en af seks workshops og otte dages Roskilde Festival som den store, fede rosin i pølseenden.
På programmet er der ud over workshops og foredrag også ting som ’chill-out’-aftener.
Fest og ballade
Er det ikke bare en undskyldning for at udvide festivaldrukfesten med syv dage?
»Det er ikke syv dages forlænget fest. Det, der har med fest og druk at gøre, beder vi folk om at vente med til festivalen. Selvfølgelig skal vi feste og drikke en øl om aftenen, se landskamp mellem Danmark og Japan og holde Skt. Hans.
Det er klart, at vi ikke kan have volddruk, men så længe man står op om morgenen og er med til det faglige, går vi ikke ind og leger Lektor Blomme eller mor og far,« siger Jesper Øland.
Praktisk arbejde
Kursisterne kan da heller ikke nøjes med at sidde tilbagelænet og lytte.
Når de efter en uge med højskole rykker ud på Dyrskuepladsen, skal de prøve deres nylærte evner af i praksis under warm-up-perioden.
Først herefter bliver de sluppet fri til at nyde resten af tiden som festivalgæster. Et ophold på Festivalhøjskolen koster dog hele 4.750 kroner – godt 3.000 kroner mere end en normal festivalbillet.
Det inkluderer blandt andet en akkreditering, hvor har adgang til bagområder, medarbejdercamp og mediebyen.
Ideen om at lave en højskole med tilknytning til festivalen er hele fem år gammel. Roskilde Højskole, som navnet er blevet, er dog hverken bygget eller startet endnu.
»Festivalhøjskolen skal ses som en forprojekt, hvor vi bygger en kæmpestor lagerhal i Roskilde om til højskole til festivalfanatikere og højskolefans,« siger Jesper Øland.
Læs mere om Roskilde Festival 2010