Ud med bøgerne

Søren Kassebeer byline til bøgsektionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Hvor skal man gøre af dem, bøgerne? De fylder jo. De fylder alt for meget. De breder sig, hele tiden og altid, for selv om man har reserveret et bestemt antal hyldemeter, hverken mere eller mindre, til formålet, så er bøgerne ligeglade. De ignorerer det faktum, at kun en brøkdel af dem kan få lov til og mulighed for at indtage den fine plads på reolen, de finder andre veje og udveje, de fordeler sig på gulve og på borde, under senge og i skuffer, ja, sådan er det i hvert fald hos mig, og sikkert hos mange andre, og når det engang imellem lykkes mig at få nogle af dem verfet ud, kommer nye til. De har deres eget insis­terende liv. Ind vil de. Ind i alle sprækker, alle huller, alle gemmer. Bøger alle vegne. Altid. Insisterende.

Det er i øvrigt noget mærkeligt noget med disse bøger, synes jeg, at de er så dyre at anskaffe, hvis man lige ser bort fra paperbacks med klassikere på hovedsprogene og enkelte andre undtagelser, samtidig med, at det er et faktum, at i det øjeblik en bog er kommet i privat besiddelse, mister den næsten enhver værdi - ikke for den, der nu ejer den, men i rent markedsmæssig forstand. Få ting er vel mere pekuniært værdiløse end brugte bøger. Få ting synes at være mindre eftertragtede, med mindre der er tale om antikvariske sjældenheder. Hvilket så igen er med til at forstærke et tilbagevendende problem: At komme af med skidtet på en for alle parter værdig måde.

Engang skulle jeg på grund af flytning og nye livsforhold af med rundt regnet 3000 gode bøger, men først efter henvendelser til adskillige respektable antikvarboghandlere lykkedes det mig at finde én, der modvilligt sagde ja til at afhente hele molevitten mod en stykpris på 1 krone pr. bog. Det var ikke så fedt, syntes jeg, på den måde at få skåret ud i pap, at ens bogsamling var nærmest værdiløs, så næste gang jeg stod og skulle luge ud i titlerne, forsøgte jeg mig hos en godgørende genbrugsbutik i behagelig afstand fra min bopæl, men her var det venlige svar, at de desværre og absolut ikke havde hverken plads eller lyst til gratis bøger.

Og hvad gør man så? Adskillige bøger var allerede blevet givet til venner, bekendte og kolleger, så her var der ikke rigtig mere at hente. Nu var der kun den radikale løsning tilbage: Udsmidning. Så bøgerne blev smidt ud, men ledsaget af store skrupler fra min side, for jeg er, som sikkert mange andre, vokset op med en følelse af, at en bog er noget særligt. Noget nærmest levende. Noget, man kun afliver, hvis man er fascist eller religiøs fanatiker eller på andre måder helt ved siden af.

Men ud kom de altså, dog, jvf. ovenfor, ikke med mig som bøddel, men takket være en mindre sart slægtning, der gjorde det brutale arbejde. Det hjalp. Lige indtil nye bøger sneg sig ind på mig og fyldte op.

Det er skruen uden ende, men jeg holder ud, for det er med bøger, som det er med kærlighed: Hellere leve besværligt med end nemt uden. Bare kom an!