Tyske muslimer i oprør over TV-serie

En muslimsk minoritet i Tyskland beskylder folkene bag det seneste afsnit af den populære krimiserie »Tatort« for bevidst at udsprede ondsindet propaganda. Producenten er meldt til politiet. I dag er der indkaldt til massedemonstration i Köln.

Tyskland er havnet midt i en ny betændt sag om ytringsfrihed kontra religion.

Denne gang drejer det sig om en muslimsk minoritet, de såkaldte alevier, der har set sig gale på sammenslutningen af regionale tyske tv-stationer, ARD, i almindelighed og én af det tysksprogede Europas allermest populære og sejlivede krimiserier, »Tatort«, i særdeleshed.

Vreden skyldes det seneste afsnit af serien, »Wem Ehre gebührt«, der blev vist i tysk TV i søndags, og som, ifølge de normalt liberale og humant indstillede alevier, er stærkt krænkende over for deres tro.

I afsnittet søger en incestramt alevisk kvinde tilflugt i en anden og strengere form for islam, mens hendes ældre søster, der havde prøvet at hjælpe hende, myrdes af faderen. Dette plot virker som en rød klud i hovedet på de tyske aleviers organisation, Alevitische Gemeinde Deutschland (AABF), der af samme årsag har indkaldt til massedemonstration kl. 13.00 i dag i Köln. Samtidig har alevierne indgivet politianmeldelse mod NDR, der har produceret det pågældende afsnit.

I en officiel udtalelse om sagen skriver AABF bl.a.:

»Vi forlanger straks en officiel undskyldning fra ARD og et passende dementi i ARD. Indtil det sker, vil vi med alle fredelige, demokratiske og retslige midler sætte os til modværge mod denne bagtalelse og besudling af vores trosfællesskab.«

AABFs hovedanke mod »Wem Ehre gebührt« er, at plottet, ifølge deres opfattelse, i uhyggelig grad bekræfter en ældgammel fordom om, at alevierne praktiserer incest som en del af deres religiøse ritualer. Ifølge AABF har de langt talrigere sunni-muslimer gennem århundreder brugt netop denne fordom som påskud for at forfølge alevierne. AABF påpeger samtidig, at Tyrkiet, hvor der i dag lever cirka 20 mio. alevier, stadig ikke anerkender alevismen, og at forfølgelse af tyrkiske alevier så sent som i 1993 førte til 37 dødsofre.

»Vi vil gerne understrege, at vores protest bygger på disse historisk begrundede og smertefulde erfaringer,« hedder det i udtalelsen fra AABF, hvor det antydes, at kvinden bag det pågældende afsnit, den anerkendte manuskriptforfatter Angelina Macarrone, må være blevet vildført af fanatiske tyske sunnier, der bevidst ønskede at skade alevierne:

»Så megen hetz-propaganda i tysk TV er mere, end selv de skrappeste sunnier kunne have drømt om,« lyder det sarkastisk fra AABF, der samtidig understreger, at man selvfølgelig er tilhænger af både »ytringsfrihed, pressefrihed og kunstnerisk frihed.«

I et interview med Frankfurter Allgemeine Zeitung i går erklærede Angelina Maccarone sig rystet over anklagerne om, at hun skulle være blevet lokket til at spille på sunniers traditionelle incestanklager mod alevier:

»Det var ikke min hensigt på nogen måde at understøtte fordomme, der på nogen som helst måde går i den retning,« sagde hun.

ARD havde i går endnu ikke officielt reageret på protesterne.