Tysk TV-værtinde fyret efter naziudtalelser

Hitler var dårlig, men Det Tredje Riges familiepolitik var god, sagde en tysk TV-værtinde. Nu er hun blevet afskediget.

TV-værtinden Eva Herman talte i sidste uge om »værdier som familie, børn og moderskabet, som også blev fremmet af Det Tredje Rige og senere afskaffet af 68erne«. Kort efter valgte hendes arbejdsgiver, den nordtyske TV-station NDR, at afskedige hende. Foto: MICHAEL HANSCHKE/EPA Fold sammen
Læs mere

Eva Herman er en 48-årig kvinde, der er verdenskendt i Tyskland som en såkaldt TV-personlighed. Nu er hun med omgående virkning blevet fyret som talkshow-vært på den nordtyske TV-station NDR efter at have udtalt sig positivt om Det Tredje Riges familiepolitik.

Herman har i årevis ført en kampagne for gammeldags familieværdier. Hun har kritiseret udearbejdende kvinder. Ifølge Herman burde de være hjemme, føde børn og skabe et trygt fundament for ægteskabet og manden, der skal tjene pengene. Også troskab og udholdenhed står højt på Hermans liste. Det er alt sammen kvaliteter, som værdsættes af mange tyskere. Et af problemerne er imidlertid, at Herman er gift for fjerde gang, har et barn og en omfattende karriere.

Provokerende udtalelser
I det hele taget har hendes optræden ikke været præget af den store intelligens, men snarere af småprovokerende sætninger, som kunne finde vej i formiddagsbladene. Det førte til, at hun sidste år afbrød sit arbejde som oplæser af aftennyheder i fjernsynet. Egentlig skulle det kun være en pause, men siden har hendes chefer hos NDR åbenbart ventet på en lejlighed til helt at skille sig af med hende. Den kom, da Herman sidste uge talte om »værdier som familie, børn og moderskabet, som også blev fremmet af Det tredje Rige og senere afskaffet af 68erne«.

Under Det tredje Rige var »meget uhyre dårligt, eksempelvis Adolf Hitler«, men andet var godt, »for eksempel moderens anseelse«, sagde hun. Som den konservative avis Frankfurter Allgemeine Zeitung bagefter skrev, er Herman åbenbart ikke klar over, at kvindens og familiens rolle under nazismen først og fremmest tjente til »fremstilling af kanonføde på alle fronter og opdrætning af herremennesker«.

Opfordrer til modstand
Intet tyder på, at Herman har nazistiske sympatier, hendes hjemmeside indeholder en opfordring til modstand mod det ekstreme højre og et link til en græsrodsgruppe, som kæmper mod fænomenet. Men åbenbart er der grænser for, hvad hun kan rumme intellektuelt. »Hos Eva Herman ønsker man sig selv som kvindesagskvinde, at hun må gå hjem til kødgryderne,« siger en af lederne af partiet De Grønne, Renate Künast. Det kan Herman så blive nødt til nu. I går beklagede hun, hvis hendes udtalelser »har givet anledning til misforståelser«, og hun undskyldte især over for nazismens ofre. Måske har hun ligefrem lært lidt.