Tysk tv aflyser Kurt Westergaard-interview

Et populært underholdningsprogram skulle have haft Muhammedtegneren på besøg, men så ombestemte ZDF sig.

Foto: PREBEN HUPFELD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske tv-station ZDF, der har valgt at aflyse et interview med den danske muhammedtegner Kurt Westergaard, udsendte mandag en kortfattet erklæring om baggrunden for beslutningen.

- Der er tale om en redaktionel beslutning hos ZDF. Forslaget om et interview blev afvist med den begrundelse, at et underholdningstalkshow ikke er en egnet platform for en meningsudveksling om dette emne. ZDF har mange gange beskæftiget sig med Muhammedtegningerne i mange andre formater og vil også gøre det fremover, hedder det i erklæringen.

Her henvises der også til, at en redaktion på tv-stationen for øjeblikket arbejder på en dokumentarserie med arbejdstitlen "Hellig krig", hvor der både behandles historiske perspektiver og aktuelle konflikter og brændpunkter.

Det var på tale, at Westergaard skulle medvirke i tv-stationens populære Markus Lanz Show i denne uge.

Galleriejer Erik Guldager, Skanderborg, der også skulle have deltaget i programmet, har sagt til Jyllands-Postens netavis, at ZDF har valgt at aflyse optagelserne på grund af frygt for medarbejdernes liv og sikkerheden omkring og efter tv-showet.

- ZDF er angiveligt under pres fra en eller flere grupperinger. Det er endnu et eksempel på censur og selvcensur grundet frygt for voldelige repressalier, hvilket jeg dybt skal beklage. Fremtiden tegner med hensyn til åbenhed, frihed og debat mere mørk end tidligere, udtalte Erik Guldager i interviewet.

I brugerforummet hos Markus Lanz- Show fyger det med vrede beskyldninger mod showet og tv-kanalen, det statsejede Zweites Deutsches Fernsehen. Flere udtrykker utilfredshed over, at en public service-station bøjer sig for en islamisk trussel, og brugeren Jean Fairtique skriver, at ZDF må stå for Zensiertes Deutsches Fernsehen - censureret tysk fjernsyn.

/ritzau/