Tysk komiker i fedtefadet efter fornærmelser mod den tyrkiske præsident

Det bliver kaldt den tyske »satirestrid«. TV-komikeren Jan Böhmermann har udløst stærke, både positive og negative, reaktioner efter angrebet på den tyrkiske præsident Erdoğan. Selv Angela Merkel lægger afstand til Böhmermanns smædedigt.

Jan Böhmermann har i sit satiriske TV-program bl.a. sagt om den tyrkiske præsident Erdogan, at »hans testikler stinker slemt af döner«. Böhmermann gjorde selv opmærksom på, at det ifølge tysk straffelov er strafbart at fornærme udenlandske statsoverhoveder, og embedsmænd vurderer i disse dage, om der kan rejses sag mod ham. Arkivfoto: Jörg Carstensen/AFP Fold sammen
Læs mere

BERLIN: En tysk TV-satirikers grovkornede digt om den tyrkiske præsident Erdoğan har ført til diplomatiske gnidninger mellem Tyskland og Tyrkiet og har gjort spørgsmålet om kunstnerisk ytringsfrihed topaktuelt i Tyskland.

Det er den omstridte komiker Jan Böhmermann, der med et smædedigt mere eller mindre uforvarende har udløst en storpolitisk slagudveksling mellem Tyrkiet og Tyskland.

Selv Angela Merkel lægger afstand til komikeren, der tidligere på måneden læste sit smædedigt op i sit TV-program Neo Magazin Royale på den tyske TV-kanal ZDF.

I digtet går den 35-årige Böhmermann frygtløst til angreb på Tyrkiets statsoverhoved, den magtfulde præsident Recep Tayyip Erdoğan.

»Hans testikler stinker slemt af döner/ selv hans svineprutter lugter skønner’. Han er manden, der slår på piger/mens han luft gennem gummimasker hiver. Men han allerhelst knepper geder,« lyder nogle af de linjer, der har bragt sindene i kog i Ankara.

»Bevidst sårende«

Både i Ankara og Berlin kom reaktionen prompte. Tyrkerne er stiktossede, mens kansler Merkel i første omgang forsøgte at lægge en dæmper på den tyrkiske ophidselse.

I en telefonsamtale i sidste uge med den tyrkiske ministerpræsident, Ahmed Davutoglu, beklagede Angela Merkel ganske usædvanligt Böhmermanns digt. Kansleren forsøgte at formilde Ankara ved at understrege, at indslaget med Böhmermann allerede var blevet fjernet fra TV-kanalen ZDFs hjemmeside.

Via en talsmand har Merkel desuden omtalt digtet som »bevidst sårende«.

De officielle undsigelser af Böhmermanns modbydeligheder er imidlertid ikke nok for den ærekære tyrkiske præsident, der af al magt forsøger at få de tyske myndigheder til at straffe Böhmermann. Senest har den tyrkiske ambassadør i Tyskland henvendt sig til udenrigsministeriet i Berlin med en anmodning om, at den tyske stat retsforfølger Böhmermann.

Og noget tyder på, at der er juridisk grundlag for en dom. Inden oplæsningen i fjernsynet gjorde Böhmermann selv opmærksom på, at den tyske straffelovs paragraf 103 gør det strafbart at fornærme udenlandske statsoverhoveder.

I disse dage vurderer embedsmænd i det tyske justitsministerium, om der kan rejses sag mod komikeren.

En talsmand for Angela Merkel oplyser, at kansleren understøtter den kunstneriske frihed, og at der ventes en afgørelse om en eventuel tiltale i denne uge.

Hvis Böhmermann ender i retten, vil det være historisk.

Anspændte relationer

I mellemtiden er forholdet mellem Tyskland og Tyrkiet blevet stadig mere anstrengt.

Böhmermanns smædedigt kommer nemlig ikke uden anledning, men som en trodsig reaktion på allerede eksisterende tyrkiske krav om censur af tyske komikere.

For nylig vakte Erdoğan nemlig opsigt ved at lade den tyske ambassadør i Tyrkiet indkalde til en skideballe i det tyrkiske udenrigsministerium efter visningen af en musikvideo i satireprogrammet extra 3 på TV-stationen NDR.

Også dengang gik de tyske TV-komikere i rette med den tyrkiske præsidents lemfældige forhold til begreber som pressefrihed og menneskerettigheder.

For Böhmermann blev kravene om censur en anledning til at afsøge grænserne for satire i det demokratiske Tyskland.

»Jeg vil gerne bo i et land, hvor det at udforske satirens grænser er både tilladt, efterspurgt og kan være genstand for debat i civilsamfundet,« skriver den omstridte komiker på Twitter.

De grænser stødte Böhmermann hurtigt på hos sin egen arbejdsgiver. »Der findes også grænser for ironien og for satiren. I dette tilfælde blev de klart overskredet,« lød forklaringen fra ZDF, der kort efter udsendelsen fjernede klippet fra internettet.

Støtte fra græsk side

Böhmermann har i mellemtiden fået bred opbakning fra prominente repræsentanter fra den tyske medieverden.

I et åbent brev til komikeren, publiceret i avisen Die Welt, peger chefen for den store tyske mediekoncern Springer, Mathias Döpf­ner, på den tyske regerings afhængighed af Ankaras velvilje i flygtningekrisen som udslagsgivende for regeringens fordømmelse af Böhmermanns digt.

»For den mindre modydelse af tre milliarder euro styrer Erdoğan flygtningestrømmen på en måde, der forhindrer, at forholdene i Tyskland kommer ud af kontrol«, skriver Döpfner og fortsætter:

»De må derfor forstå, hr. Böhmermann, at den tyske regering siger undskyld til den tyrkiske regering for Deres ufølsomme bemærkninger. De er ganske enkelt – kunstnerisk frihed eller ej – »ikke hjælpsomme« i den aktuelle situation.«

Selv den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, der selv har været genstand for satire fra Böhmermanns side, er kommet komikeren til undsætning og fremhæver EUs aftale med Tyrkiet som den egentlige årsag til presset mod Böhmermann.

»Først tabte Europa sin sjæl (aftalen med Tyrkiet om flygtningene, red.), nu mister det sin humor. Hænderne væk fra Böhmermann,« lyder det fra den græske politiker.