Tysk drama fortæller om Anden Verdenskrigs rædsler, uden at man ser en eneste nazisoldat eller et eneste våben bliver affyret

»Da Hitler stjal den lyserøde kanin« er en af den slags film, baseret på en sand historie, hvor man får trang til at google alle personerne, så snart rulleteksterne er slut. Den mestrer samtidig at fortælle noget nyt om en krig, der stadig raser på det store lærred.

»Da Hitler stjal den lyserøde kanin« fortæller om jødeforfølgelse fra børnehøjde, hvor man godt kan tænke mange tanker om det tøjdyr, man efterlod i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der er i runde tal lavet cirka en million-milliard film om Anden Verdenskrig og Holocaust. Kan der dog virkelig siges noget nyt om det emne? Overraskende nok: Ja.

Det sker i den fine, lille film »Da Hitler stjal den lyserøde kanin«, der er baseret på Judith Kerrs selvbiografiske roman. Filmen begynder nemlig et sted, hvor mange andre tilsvarende fortællinger slutter.

Vi er vant til, at når bare hr. Stein kommer til Sverige takket være Maude, der endelig træder i karakter, så er alt godt. Men hvad sker der egentlig, når flugten er vel overstået?

Det fortæller »Da Hitler stjal den lyserøde kanin«. Vi er i Berlin i 1933 og følger den velstående jødiske familie Kemper: Niårige Anna, hendes storebror Max, deres mor, som er musiker, og deres far, Arthur, der er en kendt socialistisk teaterkritiker og forfatter.

Arthur får et tip fra ven i politiet om, at hvis Hitler kommer til magten ved valget, så vil det nok være en god idé at forlade landet. Uden at plotspoile kan vi godt afsløre, at det lykkes for først Arthur og derefter resten af familien at flygte til Schweiz. Men hvad så?

Rodløs tilværelse fra barnets perspektiv

Opholdet i de idylliske schweiziske alper er kun starten på en rodløs tilværelse, hvor familien flere gange bliver nødt til at rejse videre og konstant mangler penge for at få de mest basale fornødenheder.

Der bliver ikke tværet rundt i, at familien Kemper faktisk bliver mere og mere ludfattige, det bliver i stedet fortalt i små elegante scener, som da Anna har tiårs fødselsdag og får et plastikdyr af sine forældre.

Faderen Arthur spilles af Oliver Masucci, der sjovt nok er kendt for at portrættere Adolf Hitler i filmen »Han er tilbage«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

Hendes storebror udbryder »Da jeg fyldte ti, fik jeg en cykel«, og så bliver der stille omkring bordet. I en anden ret rørende sekvens får børnene den idé at plyndre et iskoldt springvand fyldt med rustne småmønter for at skaffe penge til en ny elpære i køkkenet.

I det hele taget bliver historien kun mere interessant af, at det hele er fortalt fra et barns perspektiv. Filmens pudsige titel hentyder til, at Anna inden flugten fra Berlin får at vide, at hun kun har plads til ét tøjdyr i sin kuffert. Efter svære overvejelser vælger hun en hest og ikke den lyserøde kanin – hvilket hun fortryder bitterligt senere, hvor familien Kemper fra en onkel får at vide, at nazisterne har beslaglagt al deres indbo.

Det kan virke som en meget lille ting, men som enhver forælder, der i huj og hast har taget en taxa fra Københavns Lufthavn til Nørrebro og retur, fordi tøjdyrsrotten Ronnie var blevet glemt inden en familietur til Cypern (det er ikke et tænkt eksempel), så er tøjdyr vigtige.

I det hele taget er det lykkedes for Caroline Link, der tidligere har vundet en Oscar for bedste udenlandske film (i 2003 med »Fortabt i Afrika«), at fortælle en historie, der på én side er utroligt rørende og medrivende og samtidig er ganske usentimental – begge dele i kraft af et glimrende manuskript og en kæmpe præstation af barneskuespilleren Riva Krymalowski i hovedrollen. Og så formår filmen i øvrigt at fortælle om Anden Verdenskrigs rædsler, uden at man ser en eneste nazisoldat eller et eneste våben bliver affyret.

»Da Hitler stjal den lyserøde kanin«. Drama, 119 minutter. Instruktion: Caroline Link, manus: Anna Brüggemann, Caroline Link. Med: Riva Krumalowski, Marinus Hohmann, Oliver Masucci, Carla Juri. m.fl. Premiere 12. maj i biografer landet over.