Tyrkiet kræver kunst tilbage fra museer i Paris, London og København

En tyrkisk delegation har været på besøg i Danmark for at gøre krav på kunstgenstande. I alt ønsker Tyrkiet flere end 150.000 kunstgenstande tilbage til Tyrkiet.

Davids Samling har bl.a. specialiseret sig i kunst fra den islamiske verden fra 600-tallet til 1800-tallet. Nu ønsker tyrkiske museumsfok genstande udleveret. Fold sammen
Læs mere

Kunstmuseet Davids Samling i København, der rummer en stor samling af islamisk kunst, fik i starten af februar besøg af en tyrkisk delegation.

Delegationen var på udkig efter kunstgenstande, som Tyrkiet mener, retmæssigt hører til i Tyrkiet

»Tyrkerne sagde, at man havde meget stor beundring for den måde, vi opbevarede og udstillede tingene, men de mente, at der var nogle ting, som retteligt hørte hjemme i Tyrkiet,« fortæller Kjeld von Folsach, museumsinspektør på Davids Samling. Tyrkiet udpegede dog ikke, hvilke genstande de ønskede retur.

Tyrkiets har også kig på genstande på Louvre i Paris og på Victoria and Albert Museum i London, og besøget i Danmark var en del af et større initiativ fra Tyrkiet. Landet nedsatte i oktober sidste år et parlamentsudvalg, som arbejder på at hjembringe flere end 150.000 museumsgenstande fra museer og private samlinger rundt omkring i Europa og Nordamerika, heriblandt Danmark. Det skriver Al-Jazeera. Genstandene er ifølge Tyrkiet blevet stjålet fra Tyrkiet tilbage fra 1800-tallet og frem, da udenlandske arkæologer strømmede til landet, der dengang var en del af Det Osmanniske Rige.

Ifølge Kjeld von Folsach er det ikke første gang, at tyrkerne har henvendt sig med henblik på at skaffe kunstgenstande tilbage til Tyrkiet. Senest i 2013, men både dengang og nu har Davids Samling afvist at returnere kunstgenstande.

»Genstandene har været i Davids Samling i mange år og er købt i god tro. Det har tyrkerne anerkendt. Det vil sige, at der ikke er noget juridisk at komme efter, men fra tyrkisk side siger man, at der er et moralsk issue, og at det, der kommer fra Tyrkiet, i princippet også skal tilbage til Tyrkiet,« siger Kjeld von Folsach.

Han afviser dog den begrundelse.

»Det ville betyde, hvis man virkelig skulle være konsekvent, at alt fransk kunst skulle tilbage til Frankrig, at alt tysk kunst skulle tilbage til Tyskland og så videre. Vi mener, at det er en rigtigt dårlig idé. Vi betragter Davids Samling som en slags ambassadør for den islamiske kunst og kultur. Vi prøver at vise, at den islamiske kunst er meget bredere funderet end det, som de fleste europæere - og i øvrigt også muslimer - tror i dag.«

Kjeld von Folsach understreger, at det var et behageligt besøg, og at tyrkerne accepterede museets begrundelser. Han har ikke efterfølgende hørt fra delegationen.

Hvorvidt kunstgenstande skal bringes tilbage til de lande, de stammer fra, har skabt grobund for hyppige debatter i kunstverdenen. Sidste år meldte Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ud, at det var en topprioritet for Frankrig at returnere afrikansk kunst til afrikanske lande. I Danmark diskuterede Ny Carlsberg Glyptotek og Italien i årevis, hvorvidt blandt andet en fyrstegrav fra Sabina skulle leveres tilbage til Italien. I 2016 indgik man en aftale om tilbagelevering, fordi det viste sig, at graven stammede fra ulovlige udgravninger.

Berlingske har været i kontakt med både Ny Carlsberg Glyptotek og Nationalmuseet, som begge melder, at de ikke i forbindelse med det aktuelle tyrkiske initiativ har modtaget nogen henvendelser fra Tyrkiet med krav om tilbagelevering af kunstgenstande, der stammer fra Tyrkiet.