TV2s nye provinsdrama fænger i udlandet

Udenlandske TV-stationer har investeret stort i TV2s kommende krimisatsning »Norskov«, der foregår i Frederikshavn. For dem er det lokale eksotisk, forklarer manuskriptforfatter Dunja Gry Jensen.

Tomas Levin spiller politimanden, der vender tilbage til sin fødeby i provinsen. Fold sammen
Læs mere

Udenlandske TV-stationer har for alvor fået øjnene op for danske TV-serier og investerer nu i serier, der foregår i den danske provins. Mandag deltager manuskriptforfatter Dunja Gry Jensen i et fællesnordisk fremstød for nordiske TV-serier ved MIPTV, en international TV-festival i Cannes. Her skal hun fortælle om TV 2s kommende politidrama »Norskov«, der i øjeblikket bliver optaget i Frederikshavn.

»Det har været dejligt at opleve den store interesse, der er for en serie, der foregår i en lille by i Danmark. Det illustrerer for mig, at der nogle gange er længere fra Frederikshavn til København, end der er fra Frederikshavn til London eller Paris,« siger Dunja Gry Jensen.

Fokus på det meget lokale

Allerede sidste sommer blev Dunja Gry Jensen bedt om at holde »salgstale« for den kommende TV-serie på et københavnsk træf for udenlandske TV-indkøbere. Her blev hun overrasket over, at man i lande som Frankrig, Holland, Belgien og Australien ville høre om denne meget lokale historie, der udelukkende er optaget i den nordjyske havneby. Og interessen er meget mere end høflig. De udenlandske TV-stationer har nemlig forhåndskøbt serien, og uden deres investering var serien ikke blevet til noget.

»Det er en afgørende forudsætning for at kunne lave vore store serier, at udenlandske TV-stationer er med til at finansiere dem,« siger TV2s fiktionschef, Katrine Vogelsang, der anslår, at de udenlandske penge udgør omkring en tredjedel af seriens budget.

At sætte fokus på det meget lokale har i nogle år været en nordisk TV-specialitet, hvor krimiserier som den norske »Varg Veum«, der foregår i Bergen, »Maria Wern« på Gotland og den ældre danske »Strisser på Samsø« har fanget TV-seernes opmærksomhed. Britisk TV er sågar hoppet på vognen og har indspillet engelsksprogede nordic noir-serier som »Fortitude« og »Wallander« henholdsvis på Svalbard og i Lund.

»Vi kan tydeligt mærke, at der er stor tillid i udlandet til den TV-dramatik, vi producerer i Norden, og det betyder, at investorerne ikke blander sig i indholdet. I den henseende står vi på ryggen af de serier, der er blevet lavet i DR,« siger Katrine Vogelsang, der for fire år siden rejste til TV 2 efter flere år i DRs fiktionsafdeling.

En universel fortælling

»Norskov« handler om en politimand (spillet af Thomas Levin), der efter at have arbejdet andre steder i landet vender tilbage til sin fødeby, Norskov (Som Frederikshavn hedder i serien). Man tilstræber, at seriens miljø og karakterernes sprog er så lokalt som muligt.

»Den danske provins, der kan virke almindelig og ordinær for danskere, virker original og anderledes for udlandet. Men samtidig skal vi ikke glemme, at historien om manden, der vender tilbage til fødebyen, er en universel fortælling. Affolkningen af landområderne, folkevandringen mod de store byer og de små byers kamp for at bevare deres identitet findes i lande over hele verden,« siger Katrine Vogelsang.

I amerikanske serier er handlingen ofte placeret i et slags »allesteder«-bymiljø, eller i fiktive provinsbyer. I Danmark har der omvendt længe været en tilbøjelighed til at placere films og og TV-seriers handling i meget specifikke lokaliteter. Dette var blandt andet en kongstanke hos filmskolens toneangivende lærer i manuskriptskrivning, Mogens Rukov, som også »Norskov«s manuskriptforfatter, Dunja Gry Jensen, er inspireret af.

»Man skal undersøge et sted grundigt og kigge på, hvilke historier der kan udspringe af netop dette sted. Det paradoksale ved at udnytte et lokalområdes »eksotiske« kendetegn, er, at man kan lave fiktion, der »rejser godt«, fordi det vækker nysgerrigheden,« siger Dunja Gry Jensen.

En markant modsætning til dette koncept er DRs aktuelle krimiserie »Mord uden grænser«, der foregår i diverse europæiske storbyer, uden at det nationale særpræg er særlig tydeligt. I »Norskov« er handlingen styret uden om landets hovedstad, og for københavneren Dunja Gry Jensen var det en aha-oplevelse at optage scener i Frederikshavn, hvor lokalbefolkningen har stillet huse og materiel til rådighed med stor beredvillighed.

»Det er sgu’ meget sjovt, at man til daglig går rundt og tror, at København er verdens navle og så få oplevelsen af, at i Frederikshavn, der orienterer man sig nærmest mere mod Oslo, Göteborg og London. I seriens handling bliver det også italesat af Norskovs borgmester, der ikke bryder sig om kjøwenhavnernes tale om Udkantsdanmark.

»Udkantsdanmark er et ord, der bruges af folk, der ikke har opdaget, at Jorden er rund. Verdens centrum kan med andre ord lige så godt ligge i Frederikshavn,« siger Dunja Gry Jensen.

»Norskov« er produceret af SF Film og får premiere på TV 2 til efteråret. I øjeblikket forbereder TV 2s fiktionsafdeling endnu en serie med omdrejningspunkt i provinsen, men hvor det bliver, er indtil videre TV 2s hemmelighed.