TV-serie skaber debat om kvinders rettigheder

"The Handmaid’s Tale”, der herhjemme kan ses på HBO Nordic, er ramt lige lukt ind i den Trump-afledte, amerikanske debat om kvinders rettigheder. Herhjemme vækker serien opsigt på facebook, og får ikke kun positive tilkendegivelser.

Elisabeth Moss som Offred, der tvinges til menneskeligt avlsarbejde for militærdiktaturet i »The handmaid's tale«. Foto: HBO Nordic Fold sammen
Læs mere

Det er sjældent, at en ny streaming-serie giver anledning til så meget debat som Hulus »The Handmaid’s Tale«, der herhjemme kan ses HBO Nordic.

TV-serien bygger på Margaret Atwoods fremtidsroman »Tjenerindens fortælling« fra 1985, en pessimistisk beskrivelse af et USA, hvor fertiliteten er faldet drastiskt, og staten har frataget kvinderne alle rettigheder til deres egen krop. De få frugtbare kvinder tvinges til at være avlsdyr for de familier, der ikke selv kan få børn, mens homoseksuelle forfølges og henrettes som 'kønsforrædere'.

I seriens hjemland er »Tjenerindens fortælling« atter kommet til tops på bestsellerlisten, og det var før TV-serien blev tilgængelig i denne måned. Da kvindegrupper i januar i Washington eksempelvis gik i  protestmarch mod Trump og dennes kvindesyn, kunne man se demonstranternes skilte citere bogen. I sidste måned gik en gruppe aktivister i Texas skridtet videre i en protest mod statens nye strammere abortlovgivning. De overværede afstemningen om lovstramningen klædt i lange, blodrøde 'tjenerinder'-kjoler og hvide kyser, mage til dem der nu kan ses i serien.

Amerikanske anmeldere og kritikere har givet serien meget positive skudsmål, og mange har fremhævet ligheder mellem seriens skildring af sammenbruddet af den demokratiet i USA, og det de opfatter som præsident Trumps angreb på samme.

- Det er umuligt ikke at trække paralleller til det skrøbelige virkelighed vi selv står i, hvor fremkomsten af fascistisk retorik - racisme, sexisme og had - der ikke ville have været mulige for et par år siden, nu bliver brugt uden tøven, skriver Alan Sepinwall på kultursitet Uproxx.  

Seriens skabere og skuepsillere har dog også været udsat for feministisk kritik. En del af kriitikken er blevet rettet mod seriens medproducer og hovedrolleskuespiller Elisabeth Moss, der i sidste uge ikke ville beskrive serien som 'feministisk' - et synspunkt som forfatteren til romanforlægget Margaret Atwood i øvrigt synes enig i.

- For mig er det, helt ærligt, ikke en feministisk historie. Det er en menneskelig historie for kvinders rettigheder er menneskerettigheder, sagde Elisabeth Moss, der herefter blev centrum for en twitterstorm.

På seriens egen facebook-side og på HBO Nordic’s hjemmeside diskuteres serien nu ivrigt, herunder castingen, hvor det blandt andet problematiseres, at nogle af de mandlige 'skurkene' der misbruger kvinderne er gjort smukke i TV-serien, når nu bogen beskriver dem som gamle og knapt så attraktive.

På HBO Nordic’s side bliver serien beskyldt for at være “mandschauvinistisk”, mens andre fremhæver at det netop er pointen med serien.

Berlingske giver »The Handmaid’s Tale« fem stjerner i sin anmeldelse.