TV-flimmer!

Sommerens vejr har været TV-vejr. Og vejret selv har tilmed præget sendefladen på Danmarks Radios DR1 i usædvanlig høj grad. Vejret har sommeren over nemlig været trukket ud til godt et kvarters daglig sendetid i forlængelse af den sene nyhedsudsendelse kl. 21.00.

En kreativt højt begavet DR-chef må i forsommeren have godkendt idéen om, at man tackler den forestående årstids nyhedsmæssige agurketid ved at rykke vejrværterne Søren Jacobsen, Bettina Bjerring, Anja Fonseca og Jesper Theilgaard ud i det danske sommerland. Noget med at slæbe vejrbåden til noget Sydsjælland, noget Fyn, noget Samsø etc. Det er jo søde og smilende folk, flere af dem er tilmed meterologer, så de må da også have en veludviklet journalistisk sans og en samlende personlighed, så de kan holde et liveprogram kørende foran en halv til én million mennesker. Især hvis de får hjælp af en lokal. »Hvad med en kok?,« har en eller anden kastet op, og fået et »genialt, det er fandeme en original idé« direkte tilbage i synet af chefen. Og deraf kom det sig, at hele Danmark blev vidne til noget af det mest aparte TV, DR har produceret ganske længe.

DR2-værterne Berthelsen og Brügger fra »Den 11. time« har sjældent grund til at ryste i buksen over kultkonkurrence fra kollegerne i DR. Men det fik de nu. For der var sandt at sige drama på drengen i de danske småhavne, når vejrprofeterne gik i sort, og med lyde, der vist nok var ment som ord, savlede over både egnsretter og kokkene. Hold da op for en udstråling og en karisma, danskerne blev vidner til, når værterne padlede sig igennem udsendelserne, som dag for dag blev længere og længere. Havde man på forhånd et horn i siden på vejret, var alt tilgivet efter disse endeløse minutter. Så ynkelige, så pinlige og patetiske var end ikke en David Brent i »The Office« eller Frank Hvam i »Klovn«. Humor på højt plan simpelthen. Derfor et stort til lykke til DR. Og kunne man dog bare sidde med til evalueringsmødet nu her, hvor sommerens initiativer skal gøres op. Det møde burde filmes og sendes som en selvstændig temalørdag.

I al sin TV-sommerabsurditet overgås vejret egentlig kun af Jeppe Nybroes løgn fra Irak. Hvad har manden tænkt på? Dels var der andre danske journalister til stede, dels var hans historie nærmest yesterdays news. Og for det tredje var den gode historie måske lige netop, at han var på vej ind i Irak, mens alle andre danskere kørte den anden vej. Men han løj altså, og lavede en »vi forlader Irak«, mens han var på vej ind. Det er menneskeligt at fejle, men at lyve er en helt anden og langt, langt mere alvorlig sag. For at have sat hele DRs troværdighed på spil har synderen fået en røffel og en tidsbegrænset karantæne fra skærmen, det er vel rimeligt at spørge: er det nok?

Sommerens tredje groteske TV-optrin udspillede sig under TV2s dækning af det skandaleramte Tour de France. De var mange afsted, så har man ikke sagt for meget. De havde en lang, daglig sendetid, så har man heller ikke sagt for meget. Men da skandalen omkring Michael Rasmussen begyndte at rulle og dage senere kostede danskeren selve deltagelsen i løbet, stod TV2 og snorksov. Og man var således nødt til at zappe over på andre TV-kanaler eller kikke i de danske og internationale aviser og på websites for at blive velorienteret om sagens gang. Ikke én vedkommende, journalistisk historie blev gravet op af TV2s udsendte, ikke én kritisk vinkel blev stampet frem, jamen har disse journalister ingen kilder på deres fagområde? Kanalen burde have startet samtlige gravemaskiner på stedet og yderligere et dusin i Odense, så hvert et hjørne af det morads, som Tour de France og cykelsporten var (og er), kunne blive vendt.

Der var indgange nok, de første 100 historier direkte til højrebenet! Det skylder man sine cykelsportinteresserede seere (og de hundredtusinder af andre, der bare var interesseret i det menneskelige drama), de selvsamme som TV2 i stedet valgte at efterlade som gisler og med diverse overfladiske og ukontroversielle bla-bla-bla-speaks og pseudokommentarer fra Rolf Sørensen og makkeren Dennis Ritter. Jeg har tilmed hørt, at Sørensen har været i spil til chefposten for TV2 Sport! I guder.

TV2s dækning af Tour de France var så elendig, at selv en inkarneret cykelseer som jeg håbede på, at en ansvarlig ville trække stikket fra transmissionerne og i stedet diktere 100 procent fokus på journalistisk dækning af løbet, som i øvrigt kunne rådne op i eget hykleri uden linser.

Desværre er det klassisk TV2, scenariet under skandalekampen mod Sverige var det samme. Man fik ingen svar på selv de mest oplagte spørgsmål. Kunne sportschefen Morten Stig-Christensen, som var en horribel utrolig vært den aften, ikke selv tænke tanken, at nogen på redaktionen nok lå inde med en topdommer som Kim Milton Nielsens mobilnummer, så man kunne ringe og få at vide, om den tyske dommer faktisk havde ret til dels at aflyse kampen endsige være med til at omgøre resultatet fra 3-3 til 0-3 på stedet, burde andre naturligvis have budt ind. Det havde taget 30 sek. Men på TV2 Sporten laver man ikke journalistik, den køber man i bedste fald fra produktionsselskaber ude i byen.

Jeg har helt forbigået sommerens sædvanlige kaskader af genudsendelser på diverse kanaler. Til deres chefer kunne man måske rette spørgsmålet: om de vil synes om, at nærværende publikation i præcis samme udgave som i dag, dumpede ind ad brevsprækken i morgen tidlig?