TV Flimmer

Der er tale om DR TVs største satsning i nyere tid. Resultatet er præcis lige så indholdsrigt som de kæmpe sæbebobler, en hidkaldt sæbeboblekonge blæste ud over Rådhuspladsen - og de sagesløse seere - forleden aften.

Ja, rigtigt gættet. Vi taler om »Aftenshowet«, DR1s nye aktualitetsshow, som sendes ugens fem hverdage mellem kl. 18.00 og 19.30. Kun afbrudt af Vejret og TV Avisen - som begge dele er kommet på gyngende grund.

»Aftenshowet« er spild af både seernes tid og af vores licenspenge. Det har intet som helst nyt eller overraskende at byde på. Det skulle da lige være optaktssekvensen, som ser ud til at være lavet af et fermt reklamebureau.

Indholdsmæssigt byder »Aftenshowet« på de samme fortærskede kendisser og »nyheder«, som der koges endnu en omgang suppe på. Konceptet synes tyvstjålet fra Go' Morgen og Go' Aften Danmark på TV 2. Også selv om man forstår på DR TVs programchef Ulla Pors Nielsen, at man har været vidt omkring i den store TV-verden for at hente inspiration til showet, der angiveligt skulle være epokegørende.

Det er der ikke meget, som tyder på. Man må konkludere, at enten laves der ikke ret meget interessant TV ude omkring i verden, eller også har DR ikke turdet satse på at gå nye veje. Sandsynligvis fordi hele manøvren - herunder sløjfningen af DR1s klassiske morgennyheder - går ud på at snuppe nogle af de mange tabte seere tilbage fra TV 2 i prime time.

Foreløbig er effekten ikke dramatisk. Ifølge Media Watch har DR1 ikke fået flere seere mellem kl. 18.00 og 18.30. Til gengæld er det nu voksne og ikke børn, som sidder foran skærmen. Eller hvad de nu gør. Og mens børnene forlod kanalen, når børnetimen var slut, bliver flere af de voksne hængende for at se TV Avisen.

»Aftenshowets« første halvdel har indtil videre haft 228.000 seere i gennemsnit, mens anden halvdel har trukket 451.000 i gennemsnit. TV 2 har som konsekvens oplevet et fald i seere på nogle få»sharepoint« i hele »Aftenshowets« sendeflade, nemlig fra 47,4 point i januar 2006 til 44,8 i januar 2007.

Det er lykkdes at lokke flere seere til at se TV Avisen kl. 18.30. Til gengæld har nyhederne fået et usmageligt skær af underholdning. Som når Jeppe Nybro muntert toner frem midt i »Aftenshowet« og serverer en »teaser« om den 23-årige kvinde, der blev dræbt af sin ekskæreste. Hastigt efterfulgt af da-da-da-da-da jingler.

»Vi glæder os til at se dig igen - hejsa!« vinker værten Louise Wolff, hvis smil er lige så hvidt som indslaget om tandbøjler til voksne, for »det er vigtigt med et flot smil!«

Eller når journalisten i reportagen om den druknede kartoffelhøst kalder den våde mark i Lammefjorden for »kartoflernes Ground Zero«. Hvor popsmart kan det blive?

Samtidig er der noget slemt incestuøst over den måde, »Aftenshowet« promoverer DRs øvrige programmer - og værter - på.

TV Avisens nyhedsvært Jeppe Nybro gør på sin egen blog reklame for »Aftenshowets« nye vært Louise Wolff, og DR1s nye dramaserie »Forbrydelsen« har været genstand for indtil flere indslag. Forud for premieren sidste søndag blev Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen interviewet i studiet på Rådhuspladsen, og der blev vist klip fra serien. Mandag efter premieren læste værterne begejstret op af avisernes anmeldelser og viste igen klip fra serien. Indslaget fik følgende salut med på vejen:

»Det er en rigtig god serie!«

Tilsvarende fortalte DR-radioværtsparret Anders Lund Madsen og Anders Breinholdt om deres P3-program »De sorte spejdere«, som flytter sendetid. De to snurrige fætre læste op fra ugebladet »Hjemmet«, hvor læserne kan vinde en mulepose for et godt tip i stil med, hvordan man gør en dejskål rent. »Måske også en idé til jeres segment?« som Anders Lund Madsen polemisk spurgte.

Ideen synes oplagt. »Aftenshowet« er allerede på sporet med en seerquiz om den bedste hjemmevideo med boksende seere. Her viste man forleden en video af en baby, som var udstyret med boksehandsker. Babyen hoppede op og ned som en marionetdukke, og da man må gå ud fra, at babyer ikke kan bokse, må enten babyens forældre eller større søskende stå bag videoen.

Gad vide, hvad baby siger, når baby bliver stor nok til at forstå den grænseoverskridende spøg? Måske vil baby vælge at se en anden TV-kanal end DR1?

Men som det kækt lød fra værten: »Vi kan jo godt li' boksning her på»Aftenshowet«.« Det tør siges. Hverken »Rocky« eller Mikkel Kessler har levet forgæves. Spørgsmålet er, om det samme gælder »Aftenshowet«, hvor det bedste man kan sige om værterne er, at Louise Wolff med det kridhvide smil i det mindste er nydeligt stylet.

Men vil nogen ikke godt pille den pil ud af hovedet på Peter Kær?