TV 2 kritiserer filmstøtte

TV 2 langer ud efter filmforliget, der tvinger dem til at støtte dansk film. TV-stationen vil hellere selv kunne disponere over pengene til TV-fiktion.

TV 2s programdirektør, Keld Reinicke, kalder det sindssygt, at stationen skal betale millionnvis af kroner til dansk filmproduktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Clausen

TV 2s programdirektør Keld Reinicke er godt og grundigt træt af det filmforlig, som politikerne vedtog i efteråret 2006.

»Det er fuldstændig sindssygt, at vi skal lægge så mange penge i dansk film,« siger han.

Meldingen kommer efter, at Berlingske Tidende i går beskrev, hvordan det fire-årige filmforlig, som sætter rammerne for filmstøtten i Danmark, har pålagt DR og TV 2 at hæve deres støtte til danske spillefilm med et tocifret millionbeløb samtidig med, at Filminstituttet har mistet 100 mio. kroner over fire år.

Det har betydet, at TV-stationerne har fået langt større indflydelse og reelt kan bestemme, hvilke nye filmprojekter, der bliver til noget, og hvilke der ikke gør.

På TV 2 ærgrer man sig imidlertid over at skulle bruge sine penge på danske spillefilm. Her vil man hellere bruge dem på TV-fiktion.

»Det flest danskere har set i lang tid har været dansk TV-fiktion. Folk elsker det. Hvis jeg måtte bruge pengene frit, ville vi kunne lave dansk børnefiktion, som vi ikke har råd til i dag, og vi ville kunne lave flere krimier og dramaer på TV 2, « siger Keld Reicnicke, der kalder filmforliget »åndssvagt«.

Gammeldags tankegang
TV 2 ligger dermed på linje med DR, hvor dramachef Ingolf Gabold i går sagde, at TV-stationerne er blevet for betydningsfulde, mens medie­direktør Lars Grarup opfordrede til debat om, hvorvidt TV skal spille så afgørende en rolle for dansk film. Også Keld Reinicke sparker bolden hen til politikerne, der om to år skal forhandle et nyt fire-årigt filmforlig.

»Næste gang, politikerne laver et forlig, bør de tænke på, at det er fuldstændig rigtigt at støtte nye talenter og nye tiltag, men det betyder ikke, at det behøver være inden for spillefilm. Det er en gammeldags tankegang,« siger Keld Reinicke.

På Christiansborg forstår oppositionen godt kritikken af filmforliget. Socialdemokraternes Mogens Jensen siger, at det var en uacceptabel løsning:

»Jeg har hæftet mig ved de problemer, som det indebærer, at DR og TV2 faktisk har overtaget Filminstituttets rolle. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at det er DR og TV2, der i sidste ende skal afgøre, hvilke film der skal have støtte, fordi de er blevet pålagt noget af den finansiering, som staten burde have givet til Filminstituttet.«

Men Mogens Jensen mener ikke, at TV-stationerne skal slippe billigere i støtte til dansk film. Filminstituttet skal til gengæld tildeles de 25 mio. kr. om året, de fik før sidste forlig – helst allerede nu eller ved næste filmforlig.

Samme melding kommer fra De Radikales kulturordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Ingen grund til ændring
Venstres kulturorfører står mere uforstående over for kritikken af forliget. Han mener, at det er positivt, at Filminstituttets monopollignende status i filmbranchen er blevet brudt af TV-stationerne.

»Det kan give en bedre mangfoldighed og et mere nuanceret beslutningsgrundlag, når film både skal vurderes af filminstituttet og en af TV-stationerne,« siger Troels Christensen, der derfor ikke umiddelbart ser nogen grund til at lave om på forliget.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen (K), da han holder ferie.