TV 2 har lang og stenet vej til privat ejerskab

Fire retssager ved EU og tre i Danmark, et uafklaret forhold om TV 2-regionernes fremtid og en vanskelig public service-diskussion er nogle af hindringerne for et salg af TV 2.

Der er købere nok til TV 2, blandt andre mediekoncernen Egmont er interesseret, men der er stadig lang vej igen, før nye ejere kan rykke ind her på Kvægtorvet i Odense. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trekløverregeringen ønsker at privatisere TV 2, og det skal gerne ske, når det nuværende medieforlig udløber med udgangen af 2018. Så enkel er ambitionen i det nye regeringsgrundlag. Men virkeligheden kan vise sig langt mere kompliceret. TV 2 blev sidst forsøgt solgt i 2004-2005, men processen er ikke blevet meget enklere siden.

Selv om der er interesserede købere nok, er der et par ting, der skal være på plads først, og hvor den tidligere nyhedsdirektør på TV 2, Michael Dyrby, peger på regionernes fremtid og en afklaring af public service-forpligtelserne som store knaster, så kalder medieforsker Frands Mortensen, Aarhus Universitet, de igangværende retssager mod TV 2 for »stationens lig i lasten – som er begyndt at lugte«.

Der er fire sager ved EU-domstolen, og forventningen er, at de langt om længe er på vej mod deres afslutning, hvorefter privatiseringen kan gå i gang. Den nye kulturminister Mette Bock (LA) tager dog ikke noget for givet.

»Forudsætningen er, at der er styr på retssagerne. I det øjeblik, de er på plads, sætter vi gang i salget. Skulle TV 2 tabe sagerne, så tager vi den derfra,« siger Mette Bock.

Og risikoen er reel, mener Frands Mortensen om sagerne, der handler om statsstøtte til TV 2 sidst i 1990erne. Var den, som konkurrenten Viasat hævder, uforenelig med EUs regler? Eller var den bare lovlig kompensation til TV 2, som stationen selv hævder? Det stridsmål er blevet afgjort, omgjort og er begyndt forfra i EU-retssystemet gennem nu 16 år, og resultatet er svært at forudsige.

»EU har allerede tre gange ændret holdning til spørgsmålet, så det er bestemt muligt, at man gør det igen. I det værste udfald vil det koste TV 2 fem til otte mia. kr. i erstatning, og så er det udelukket, at TV 2 kan klare det,« konkluderer medieforskeren, der har fulgt sagen siden dens begyndelse.

»Dertil kommer tre andre sager ved Østre Landsret, der har været frosset ned, men bliver tøet op, når EUs afgørelse falder. De to af dem er uafhængige af EU og handler om, at Discovery og Viasat kræver to mia. kr. i erstatning af TV 2 for misbrug af stationens dominerende stilling på annoncemarkedet,« forklarer Frands Mortensen – mens den tredje sag, alt afhængig af EU-afgørelsen, kan forventes at fortsætte i Højesteret og først være færdig i 2020, mener medieforskeren.

Indtil da vil en eventuel køber af TV 2 risikere en voldsom efterregning, og ideer om at lave særlige klausuler eller skille TV 2 op i flere selskaber for at isolere retssagerne vil være omgåelse af EU-lovgivningen, mener han. »Den køber de ikke i EU,« lyder vurderingen.

Selv uden retssagen er der lang vej til en privatisering af TV 2, mener stationens tidligere nyhedschef, Michael Dyrby, der i dag er selvstændig rådgiver tilknyttet Monday Media. Især TV 2-regionernes fremtid bliver en knast. TV 2-direktør Merete Eldrup vil gerne beholde dem efter en eventuel privatisering, sagde hun i går til MediaWatch, men den løsning bliver svær, mener Dyrby.

»Regionerne er jo finansieret af staten, som giver omkring 60 mio. kr. gange otte. Hvis det bare fortsatte med en privat ejer, ville det hurtigt blive indbragt for EU som ulovlig statsstøtte. Så kan man som foreslået af Public service-udvalget lægge det ind under DRs distrikter, men så bliver DR jo større og ikke mindre, som regeringen også ønsker. Desuden vil regionerne slås med næb og klør mod den løsning – og de har politikerne bag sig, for det er jo her, politikerne kan komme på skærmen og nå ud til deres vælgere,« vurderer Michael Dyrby.

Dertil kommer politisk fastlæggelse af public service-krav, udbudsbetingelser og konkurrencemyndigheder, så det bliver svært at nå fra starten af 2019.

»Men køberne tripper i kulissen, og selvfølgelig kan det lade sig gøre,« siger Michael Dyrby, der tror på flere udenlandske bud, men har Egmont, som ejer TV2 i Norge, som favorit.

Herfra erklærer adm. direktør Steffen Kragh sig klar til at indgå i en salgsproces, og han lægger vægt på, at det fælles ejerskab med norsk TV 2 giver mulighed for at tage kampen op mod internationale giganter. Og at retssagerne kapsles ind.

»Retssagerne generer TV 2, og dermed vil de også genere en fremtidig køber, dog med undtagelse af de to internationale TV-koncerner, der har anlagt dem. Derfor er det vigtigt at finde måder, hvorpå retssagerne kan isoleres, så de ikke stiller dem, der har anlagt dem, bedre end andre købere,« skriver Steffen Kragh i en mail til Berlingske. Netop det problem var den angivelige årsag til, at man opgav salget af TV 2 for 11 år siden.