TV 2-chef åbner »Vild med Dans« for par af samme køn

Bør homoseksuelle kunne deltage i »Vild med Dans« med partnere af deres eget køn? TV 2s underholdningsredaktør Thomas Richardt Strøbech mener, at tiden er inde.

Kan M + M være lige så godt som M + K i "Vild med Dans"? Her er det skuespiller Lucas Hansen og Sofie Kruuse (foto: Martin Sylvest/ Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere

Efteråret er begyndt, og det er blandt andet ensbetydende med, at en ny »Vild med dans«-sæson er på skærmen i TV 2. I Storbritannien sender BBC et tilsvarende danseprogram, der hedder »Strictly Come Dancing«, og her har en af deltagerne skabt debat i pressen.

Den lesbiske komiker Susan Calman er nemlig blevet kritiseret af dele af det homoseksuelle miljø for ikke at deltage i konkurrencen med en partner af sit eget køn, og har forleden taget til genmæle på Facebook.

»Hvis du ikke kan tåle, at jeg danser med en mand, er det fint. Det er din mening…(.)...det er mit valg, jeg er glad, diskutér gerne emnet, men lad være med at genere mig,« skrev Susan Calman, der er også skrev, at hun var træt af diskussionen.

Susan Calmans kone deltager også i programmet, men som en publikummer, der vinker fra tilskuerrækkerne.

Mens Susan Calman går sine egne veje, har kritikken fra LGBT-miljøet fået BBC og »Strictly Come Dancing«s producenter til at overveje, hvorvidt det er muligt at lade par af samme køn deltage i dansekonkurrencen. Det blev afsløret overfor avisen The Telegraph af Susan Calmans dansepartner Richard coles, der selv er bøsse.

»BBC har haft en diskussion om det for nylig. Det er ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt nogen er imod ideen, det er snarere et spørgsmål om bare at gøre det,« siger Richard Coles.

Adskillige homoseksuelle har deltaget i det danske »Vild med Dans«, men endnu har ingen par af samme køn trådt dansen i programmet. Men det kan blive tilfældet i fremtidige udgaver af »Vild med Dans«, siger TV 2s underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech.

»Man kan tale både for og imod ideen. Argumentet imod par af samme køn er, at så deltager alle uanset seksuel orientering på samme vilkår, det vil sige mand-kvinde. Som argument for tæller, at traditioner er til for at brydes,« siger Thomas Richardt Strøbech.

Bundlinjen er dog, at »Vild med Dans« sagtens kunne have par af samme køn, såfremt det skulle være et ønske fra en deltager, siger underholdningsredaktøren, der samtidig pointerer, at showet allerede sidste år havde et »regnbuepar« på gulvet bestående af to homoseksuelle, en mand og en kvinde, nemlig Nicholas Nybroe og Luise Dons.

Par af samme køn rejser dog også andre spørgsmål, siger Thomas Richardt Strøbech, for hvis en lesbisk kvinde skal danse med en kvinde, skal vedkommende så også være lesbisk, eller må hun godt være heteroseksuel?

»Meningerne er mange, også i det homoseksuelle miljø, tror jeg, men vi er forberedt på enhver tænkelig kombination,« siger Thomas Richardt Strøbech.

Dans er tradition, og på den københavnske danseskole Elk Studio, siger leder Stine Ortvad, at der kan tales både for og imod par af samme køn.

»Mandlige og kvindelige bevægelser er ikke de samme, og det ville være synd, hvis man må undvære enten den kvindelige eller mandlige bevægelse. Hvis to mænd danser kan det ikke undgå at se anderledes ud, end hvis to af forskellige køn danser sammen. Men samtidig det ville være fedt at få noget regnbue ind i programmet,« siger Stine Ortvad.

Ketti Bueno Ferrer der leder danseskolen Salsa Vida, har blandt andet arbejdet på Cuba, hvor homoseksualitet indtil fornylig var forbudt, men hvor man ikke desto mindre kan opleve, at to af samme køn danser med hinanden. Hun synes, at homoseksuelle skal danse med hinanden ligesom alle andre, men er betænkelig ved at dansekonkurrencer skal benyttes i en politisk kamp.

»Dans er et forum, hvor man mødes uden at skulle tænke på politiske eller seksuelle holdninger. Jeg ville nyde, hvis to af samme køn deltog, men det bør ikke være for at lave en seksualpolitisk manifestation. Det ville fjerne fokus fra dansen i unødvendig grad,« siger Ketti Bueno Ferrer.

Søren Laursen, forperson fra LGBT Danmark, går varmt ind for, at par af samme køn skal kunne deltage i »Vild med Dans«.

»Vi går ind for at homoseksuelle skal være så synlige som muligt, så det støtter vi selvfølgelig. Og hvis man ikke kan finde en homoseksuel partner af samme køn, kan det også være en heteroseksuel,« siger Søren Laursen.