Tusindvis af e-bøger til det halve Danmark

Halvdelen af bibliotekerne siger ja til de stores forlags tilbud om udlån af E-bøger. eBib.dk kommer i konkurrence med bibliotekernes system eReolen.dk. Leif Davidsen og Jussi Adler-Olsen vil ikke være med.

I næste uge åbner eBib.dk. Her kan bibliotekernes brugere låne E-bøger fra store forlag som Lindhardt og Ringhof, Gyldendal og Modtryk. Biblioteker i halvdelen af landets kommuner er med i ordningen. ArkivFoto: Peter Helles Eriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra en gang i næste uge – den endelige startdato ligger endnu ikke fast – vil lånerne på cirka halvdelen af landets biblioteker få adgang til et nyt system, hvor de kan låne E-bøger af populære forfattere som bl.a. Jan Guillou, J.K. Rowling og Elsebeth Egholm.

Det er flere af landets største forlag, bl.a. Lindhardt og Ringhof, Gyldendal, Modtryk og GAD, der står bag det nye system, som hedder eBib.dk.

Ifølge Steffen Sørensen, der er direktør for distributionsselskabet Publizon, som har udviklet det nye udlånssystem for de store forlag, vil lånere i 45 af landets 98 kommuner få adgang til systemet, og flere ventes at komme til inden sommerferien.

»Tre af landets seks centralbiblioteker – Herning, Vejle og Gentofte – har tilmeldt sig, og det er vi ovenud tilfredse med. I praksis betyder det, at lånere i cirka 45 kommuner i Midtjylland, Sydjylland og hovedstadsområdet har tilmeldt sig,« siger Steffen Sørensen.

Systemet betyder, at man via et fælles katalog får adgang til de E-bøger, som centralbibliotekerne har indkøbt. Antallet af bøger svinger i de forskellige områder.

»I hovedstadsområdet har centralbiblioteket i Gentofte valgt at tage næsten det hele med, men cirka 700 titler i vores katalog med 5.500 bøger er dog fravalgt på grund af prisen. I Midtjylland får lånerne adgang til 3.500 titler, mens man i Sydjylland har valgt en model, hvor bibliotekerne i området selv plukker de titler ud, de vi udlåne,« siger Steffen Sørensen.

Det nye system er resultatet af en strid mellem de store forlag og bibliotekernes eget udlånssystems for E-bøger, eReolen. De to parter har ikke kunnet blive enige om betingelserne for udlån. På overfladen handler striden om valg af udlånsmodel, men dybest set handler den om kroner og ører.

Groft sagt mener bibliotekerne, at lånerne via eReolen skal have adgang til alle titler i ubegrænset omfang, så den enkelte E-bog kan udlånes et ubegrænset antal gange. Der er tale om en såkaldt klik-model, hvor forlagene betaler pr. klik – altså udlån. De store forlag mener, at denne model blokere for udviklingen af et kommercielt marked for E-bøger – et marked som foreløbigt er meget lille i Danmark, og de har derfor foreslået en såkaldt licensmodel. Den kan sammenlignes med de nuværende udlån af trykte bøger. Et bibliotek indkøber et antal eksemplarer af en bog. Hvis der er flere lånere end bøger, så kan lånerne enten blive skrevet op til bogen, eller bibliotekerne kan indkøbe ekstra eksemplarer.

Flere E-bøger på hylderne

Det er denne model, der ligger til grund for eBib.dk. Hvis antallet af lånere til en E-bog overstiger det antal, biblioteket har indkøbt, så kan låneren blive skrevet op til bogen og stå i kø, eller biblioteket kan indkøbe ekstra eksemplarer.

Forhandlingerne mellem de store forlag, repræsenteret af Forlæggerforeningen, og bibliotekerne brød sammen i oktober, og i januar præsenterede de store forlag deres planer om eBib.dk, som nu åbner i næste uge.

Sammenbruddet i forhandlingerne fik de store forlag til at trække deres E-bøger fra eReolen, som dermed mistede 1.800 titler, heraf nogle af de mest udlånte. Nu får lånerne med eBib.dk adgang til disse titler igen – dog ikke bøger af Jussi Adler-Olsen og Leif Davidsen, som ikke ønsker at være med.

»Men udover de to, så er det stort set alt fra de store forlag, der er tilgængeligt,« siger Steffen Sørensen.

eReolen håber på ét system

Bøgerne på eBib.dk lånes ved, at man slår op på webadressen og indtaster lånekortnummer og pinkode. Derefter får man adgang til udlånskataloget. Bøgerne kan via PC, Mac, tablets og mobiltelefoner (IOS og Android) læses enten online – man kan lægge bogmærker og gøre notater – eller man kan via en app downloade en kopi, så man kan tage dem med på rejse.

Biblioteksbrugerne i landets to største byer – Aarhus og København, som har været hovedkræfter bag eReolen – er ikke med i eBib.dk. Bo Fristed, ansvarlig for eReolen og IT-chef i Aarhus kommune, ærgrer sig over, at man ikke har kunnet blive enige.

»Man burde have ét system til udlån af E-bøger. Jeg håber, at vi på længere sigt får en fælles aftale mellem de få store forlag om en formidlingstjeneste, som bibliotekerne kontrollerer. Det giver ikke nogen mening at købe den slags hos en ekstern leverandør, som ikke har noget formidlingsfokus,« siger Bo Fristed fra eReolen, som stiller 2.100 titler til rådighed for lånerne og har flere på vej.