Trump-begejstrede Roseanne Barr har succes på TV Roseanne Barr lægger ikke skjul på, at hun stemte på Donald Trump. Men hendes nye serie er blevet en stor succes med 25 millioner seere.

03BKUFILES-ENTERTAINMENT-US.jpg
John Goodman og Roseanne Barr fotograferet 23. marts 2018. AFP PHOTO / VALERIE MACON Fold sammen
Læs mere

Roseanne Barr havde titelrollen i TV-serien »Roseanne«, der kørte fra 1988 til 1997. »Roseanne« skildrede en almindelig arbejderfamilie, hvis lykke gik op og ned, men hvor humoren selv i mørke stunder var den drivende kraft. Roseanne Barrs man blev spillet af John Goodman. I sidste uge havde TV-stationen ABC premiere på en fortsættelse af serien, og det har givet genlyd, at ligesom virkelighedens Roseanne Barr har erkendt, at hun stemte på Donald Trump ved præsidentvalget, gør hendes karakter i serien det også.

Første afsnit af Roseanne Barrs nye TV-serie, som gik over skærmen 27. marts, havde 25 millioner seere, og siden har Roseanne Barr været gæst i diverse TV-shows, hvor huner blevet spurgt til sine politiske holdninger. TV-værten Jimmy Kimmel fra ABC spurgte hende for eksempel, hvordan hun dog kunne stemme på Trump, når hun tidligere havde været venstreorienteret, og hendes svar var, at hun ikke havde bevæget sig, men at kulturlivet var blevet ekstremt. Hun forklarede i andre interviews, at den nye serie viser, at en almindelig amerikansk familie kan have politiske uoverenssstemmelser, men alligevel holde sammen og tale om deres uenigheder. I serien er hendes søster Jackie anti-trumpist og der er en hed debat mellem de to søstre, men de forbliver på talefod.

Hvad angår Roseannne Barrs påståede tilknytning til venstrefløjen, henviste Jimmi Kimmel bl.a. til, at hun i 2011 deltog i Occupy Wall Street-bevægelsen i protest mod bankverdenens grådighed. I 2012 erklærede hun, at hun ville stille op som præsident-kandidat for Det grønne Parti, og hun stillede faktisk op til nomineringen i partiet, men tabte til Jill Stein. Derpå søgte hun nomineringen i det lille Freds- og Frihedspartiet og vandt her nomineringen i 2012. Hun fik 61.971 stemmer ved præsidentvalget. Hun kommer fra en jødisk immigrantfamilie og erklærede på et tidspunkt også, at hun stillede op til valget i Israel, hvad hun dog ikke gjorde. I 2016 erklærede hun , at hun støttede Donald Trump, og hun fortalte efter præsidentvalget, at hun havde stemt på ham. I december 2016 tweetede hun: »For jer, der undrer jer over, at jeg jo engang blev kaldt venstreorienteret af journalisterne, så plejede jeg at svare: »Jeg er ikke venstreorienteret, jeg er radikal, og det er jeg stadig. Jeg stemte på Trump for at ryste staus quo og det adstadige establishment.«»

Den konservative avis Washington Times skriver i en leder, at når alle TV-serier og TV-værter er anti-trumpister, så er det ikke underligt, at der var et behov for noget andet: »Der blev skabt et enormt og ikke afprøvet jomfrueligt marked for de 63 millioner amerikanere, som faktisk stemte på Donald Trump, og som også omfattede mange, som, selv om de interesserer sig for politik, ikke ønsker at få proppet politiske holdninger ned i halsen (...) Roseanne Barr har korrekt vurderet, at hendes TV-karakter, arbejderklasse-pigen fra det økonomisk fattige midvesten, ville stemme på Trump og være stolt af det. I første afsnit siger Roseanne til sin søster: »Trump taler om jobs, Jackie. Han siger, han vil ryste træet. Det kommer måske som et komplet chok for dig, men vi mistede næsten vores hus på grund af tidernes ugunst.« (...)

Generelt er seriens første afsnit blevet positivt modtaget af anmelderne, selv i den etablerede anti-trumpske presse.

Præsident Trump, som ikke er vant til medvind i medierne, ringede forleden til Roseanne Barr for at ønske tillykke med serien. ABC har efter kanontallene skrevet kontrakt med Roseanne Barr om endnu et års episoder.