Tre tyske forfattere var medlemmer af nazipartiet

Tre fremtrædende, tyske kulturpersonligheder var som unge medlemmer af nazipartiet. De vidste det ikke, siger de.

Tre nulevende, tyske kulturpersonligheder var i deres tidligste ungdom medlem af nazipartiet, tilsyneladende uden at vide det.

Forfatterne Siegfried Lenz og Martin Walser samt revyskuespilleren Dieter Hildebrandt er ifølge kartotekskort, som er dukket op, alle optaget i NSDAP 20. april 1944. Det var naziføreren Adolf Hitlers 55 års fødselsdag.

Historien, bragt til torvs i går af nyhedsmagasinet Focus, er ikke helt ligetil. Kartotekskortene er ægte nok, men de tre afviser hver for sig, at de har søgt om medlemskabet. De anede heller ikke, at de blev optaget, siger de.

Det kan være rigtigt, og det kan være forkert. Tyske forskere er uenige om, hvordan indmeldelserne egentlig foregik i den sidste tid af Anden Verdenskrig. Historikeren Reinhard Rürup kalder sagen »en storm i et vandglas« og forklarer, at ungdomsorganisationen Hitlerjugend i 1944 indmeldte hele grupper, uden at ulejlige sig med at spørge de pågældende. Hans Dieter Kreikamp fra forbundsarkivet siger imidlertid, at indmeldelser også under krigen krævede en skriftlig ansøgning med egenhændig underskrift.

Lenz, Walser og Hildebrandt er langt fra de første og sikkert ikke de sidste fremtrædende kulturfolk, der pludselig forbindes med de mørkeste sider af tysk historie. Nobelpristageren Günter Grass vakte sidste sommer opsigt ved at fortælle om sit medlemskab af Det tredje Riges såkaldte elitekorps SS, dog uden, som han siger, at skyde nogen. Grass, der har brugt en stor del af sit liv på at skose andre, som han tilfældigvis var uenig med, virker stadig overrasket over det postyr, som indrømmelsen har afstedkommet. Også litteraterne Walter Jens og Peter Wapnewski måtte for nogle år siden medgive, at de havde været en del af terrorapparatet, dog ikke i SS, men i NSDAP.

Lenz, Walser og Hildebrandt bevægede sig i mange år efter krigen i eller omkring det socialdemokratiske SPD. Walser er imidlertid på sine ældre dage kommet med ytringer, der snarere virker nationalkonservative, for at sige det pænt. Således advarede han i en tale 1998 mod »den moralske kølle«, som angiveligt bruges over for Tyskland, når man diskuterer nazitiden. Fire år efter skrev han en negativ nøglerroman om den jødiske litteraturkritiker Marcel Reich-Ranicki. Visesangeren Bob Dylan, ligeledes jøde, har han betegnet som en »omvandrende israelit«. Om det opdukkede kartotekskort siger Walser, at han 1944 var 16 år. »Intet menneske vil ind i et parti som sekstenårig,« erklærer han.