Tre tegn på du ser en Burton-film

Man kan både se, høre og føle, når man ser en film af Tim Burton, for der er visse elementer, der går igen.

Instruktør Tim Burton (REUTERS/Mario Anzuoni) Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Menneskene

Hvis skuespillerne Johnny Depp og Helena Bonham Carter er med i filmen. Tim Burton har lavet otte film med Johnny Depp, heriblandt »Edward Saksehånd« fra 1990, hvis »Frankensteins monster«-lignende titelfigur er en typisk Tim Burton-karakter: ensom, isoleret, misforstået, men dybest set sympatisk. Karakterer med samme kendetegn finder man i »Ed Wood« (1994), »Sleepy Hollow« (1999) og »Dark Shadows« (2012). Ja, og i Tim Burtons to Batman-film. Den britiske skuespiller Helena Bonham Carter har været med i alle Burtons film, siden hun blev kæreste med instruktøren under optagelserne på »Planet of the Apes« (2001).

Mørket

Hvis filmen er meget mørk og dyster - og sjov. Tim Burton er nok den filminstruktør, der kommer tættest på at være en moderne version af gotiske forfattere som Mary Shelley og Edgar Allen Poe. Deres indflydelse er særligt tydelig i Tim Burtons tegnefilm som »Corpse Bride« og »The Nightmare Before Christmas« (som han producerede). Den klassiske gotik bliver hyppigt kombineret med træk fra 1950ernes kulørte »skrækfilm«, som eksempelvis i filmen »Ed Wood« eller »Mars angriber«. Anden inspiration er også fra B-filmens verden, såsom gyserskuespilleren Vincent Price og instruktøren Roger Corman.

Musikken

Musikken er af Danny Elfman. Det tidligere medlem af poppunk-gruppen Oingo Boingo Danny Elfman har med enkelte undtagelser været en fast leverandør til Tim Burtons film siden »Pee-wee’s Big Adventure«. Hans filmtemaer er ofte i valsetakt og har en karakteristisk tone, der bringer mindelser om øde tivolier ved midnatstide eller spøgelseskarnevaller. Til tegnefilmen og musicalen »The Nightmare before Christmas« skrev Elfman både sangene og lagde selv vokal til mange af figurerne.