Tre personer er døde i kunstværk: 46-årig mand døde under reparation af 32 meter høj skulptur

Politiet og Arbejdstilsynet skal nu undersøge omstændighederne omkring en dødsulykke i kunstneren Ingvar Cronhammars kæmpe skulptur »Elia« i Herning.

I alt tre mennesker har mistet livet ved Ingvar Cronhammers gigantskulptur »Elia« ved Herning. Tirsdag døde en mand under reparationsarbejde i en af skulpturens skorstene. Skulpturen blev indviet i 2001 og er i dag et vartegn for Herning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Tirsdag aften døde en 46-årig mand fra Herning i forbindelse med et reparationsarbejde i kunstneren Ingvar Cronhammars kæmpeskulptur »Elia« i Herning.

Manden var blevet hejst ned i en af skulpturens fire 32 meter høje skorstene/stålsøjler. Af ukendte årsager sad han fast to meter under toppen af røret, og hans kolleger mistede radiokontakten med ham.

Det var et kompliceret redningsarbejde at få manden ud. Både politiet og Beredskabsstyrelsen deltog i redningen, hvor en kæmpe kran og en af Forsvarets helikoptere var involveret.

»Det var en enormt vanskelig redningsaktion i stor højde og med en mand som sad fastklemt, og det krævede meget materiel, som først skulle tilkaldes. Beredskabsstyrelsen var til stede med personel, som kunne højderedning, der skulle tilkaldes en ny stor kran, ligesom en af Forsvarets helikoptere blev rekvireret,« oplyser den vagthavende hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Kunstneren Ingvar Cronhammar (født 1947) har skabt kæmpeskulpturen »Elia« ved Herning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv).

Politiet blev alarmeret tirsdag lidt før klokken 18, men først klokken 22.30 lykkedes det Beredskabsstyrelsen at få manden reddet ud. Efterfølgende erklærede en læge ham for død.

Det er uvist, om manden døde i en arbejdsulykke eller som følge af et ildebefindende, og nu skal politiet og Arbejdstilsynet forsøge at fastslå dødsårsagen.

»En 46-årig mand fra Herningområdet er erklæret død, efter han tirsdag aften – i forbindelse med noget reparationsarbejde – sad fast i et af de høje stålrør på kunstværket »Elia« ved Herning. Mandens pårørende er underrettet,« skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

To tidligere ulykker

Det er ikke første gang, at der sker en dødsulykke på skulpturen. I 2016 døde to mennesker ved to forskellige hændelser. Derefter blev der etableret et sikkerhedsnet ved skulpturen, som har en diameter på 60 meter i terrænhøjde og er forsynet med høje trapper til en platform i godt 11 meters højde. Fra toppen af skulpturens kuppel rejser sig fire skorstene/stålsøjler, så den samlede højde udgør 32 meter.

Skulpturen, der er tegnet af kunstneren Ingvar Cronhammar, er opført på en mark i Birk lidt øst for Herning tæt ved Herning kunstmuseum Heart.

Elia er forsynet med fire søjler og en gasbrænder, der fra tid til anden spyer ild, og det har gjort skulpturen til lidt af et mysterium, skriver Heart på sin hjemmeside. »For hvornår har Elia (...) tænkt sig at udbryde med ti meter høje flammer? Ingen ved det, for den computerstyrede teknologi, der sidder i en enorme gasbrænder udløses med tilfældige intervaller – dog minimum én gang hver 18. dag,« skriver museet.

Skulpturen er opkaldt efter den gammeltestamentlige profet Elias, som ifølge fortællingen blev hentet til himmels i en ildvogn.