Tre Gyldendal-forfattere kæmper om pris

Det er den korte, udsøgte lyrik mod de tykke, ramsaltede slægts- romaner, når Carsten Jensen, Jens Smærup Sørensen og Pia Tafdrup i år skal kæmpe om Danske Bank Litteraturpris på 300.000 kr.

I forgrunden de tre nominerede forfattere til Danske Bank Litteraturpris. Det er fra venstre Carsten Jensen, Pia Tafdrup og Jens Smærup Sørensen. Foto: Rune Evensen Fold sammen
Læs mere

Det var undervisningsminister Bertel Haarder, der i går afslørede de tre nominerede forfattere til Danmarks største litteraturpris, som ikke længere hedder BG Banks Litteraturpris, men Danske Bank Litteraturpris.

Førstepræmien er på 300.000 skattefri kroner til den forfatter, der når at få flest stemmer fra læserne inden 18.november, hvor også 2. og 3.præmien på hver 50.000 kr. uddeles på bogmessen i Forum.

Det kan gå hen og blive en spændende finale, al den stund at Pia Tafdrup, der er nomineret for digtsamlingen »Tarkovskijs heste«, er én af Danmarks mest læste lyrikere, og både Carsten Jensen og Jens Smærup Sørensen det seneste år har oplevet såvel kritiker- som salgs- og læsersucces med slægtsromanerne »Vi, de druknede« og »Mærkedage«.

Om Pia Tafdrups digtsamling, som høstede fem stjerner her i avisen, skrev vi: »Hvornår har du sidst læst en digtsamling med en klump af bevægelse siddende i halsen? Lige netop sådan en bog har Pia Tafdrup skrevet om sin fars sygdom og død.«

Om Smærup Sørensens »Mærkedage« hed det sig – under seks funklende stjerner – at den nordjyske forfatter havde »begået et litterært mesterværk om den danske landbokultur og dens endeligt«,

Carsten Jensens epos om Marstals sømandsfamilier fik for et år siden fire store stjerner og betegnelsen »en milepæl i forfatterskabet«.

Juryen, der har pløjet sig gennem tidens danske litteratur og er blevet enige om nomineringerne til Danske Bank Litteraturpris 2007, er kulturjournalist Marianne Juhl og litteraturkritikerne May Schack, Lasse Horne Kjældgaard og Lars Handesten.