Tre film om unge døde rockstjerner er i spil til Oscar

Dokumentarfilm om Amy Winehouse, Kurt Cobain og Janis Joplin bejler alle til en Oscar.

Amy Winehouse - gribende portræt af hende i filmen »Amy«. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFFEN SCHMIDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historierne om de store stjerners korte og stormfulde liv har altid grebet og fascineret folk, og indenfor rockmusikken taler man ligefrem om en »Club 27«, da lev-stærkt, dø-ung stjernerne har haft en påfaldende tendens til kun at blive 27 år gamle.

Tre af dem er blevet portrætteret i tre meget roste dokumentarfilm, der har haft biografpremiere inden for det sidste halve år, og alle tre bejler nu til en Oscar, skriver New York Times' kulturtillæg.

Det er filmene »Kurt Cobain - Montage of heck«, der fik premiere i april, »Amy« om Amy Winehouse, der er fra i sommer og »Janis - Little Girl Blue« om Janis Joplin, der kom op for godt en uge siden.

Selv om der er over 40 år i mellem de tres liv og karriere er der mange fælles-træk ved historierne.

Janis Joplin døde i 1970 af en overdosis af heroin og alkohol, og Amy Bergs meget roste film om stjernen fortæller via interview med familie, venner og elskere samt arkivoptagelser historien den store sangerinde. En historie om en både stærk og skrøbelig kvinde, der i det almindelig liv følte sig udenfor, men i musikken kunne give den fuld skrue.

41 år senere var  udgangen næsten den samme for Amy Winehouse, der døde af alkoholrelaterede sygdomme efter lang tids stofmisbrug.

Asif Kapadias dokumentar er bygget om omkring interviews og små personlige filmoptagelser fra Amy Winehouses venner og omgangskreds og fortæller historien om en nærmest uomgængelig udgang. Filmen fik seks stjerner i Berlingske.

Uomgængelighed er også en oplevelse, man kan få ved Brett Morgens film om Kurt Cobain, der begik selvmord med et gevær og en større mænge heroin i blodet i 1994. En stærk film om et hårdt og smertefuldt liv fortalt gennem både private og offentlige filmklip, interviews og collager af Cobains efterladte optegnelser.

Foreløbig er de tre film kun på bruttolisten, der om en måneds tid skæres til og ender i fem nomineringer.