Tre danske Wikipedia-øjeblikke: Chikane, ros og myrdet af Illuminati

I dag fylder dansk Wikipedia 15 år. Eksperter mener, at det brugerdrevne leksikon er bedre end sit rygte, om end ikke fejlfrit. Her er tre danske eksempler, der viser Wikipedias svagheder.

Teaterchef Jon Stephensen har tidligere oplyst, at han på Wikipedia blev chikaneret af en anonym person med brugernavnet Sincere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

1. Chikane på Wikipedia

Teaterchef Jon Stephensen fortalte i 2015 i et program på Radio24syv, at han gennem længere tid var blevet chikaneret på Wikipedia, hvor en person med brugernavnet Sincere gentagne gange har skrevet usande og lidet flatterende oplysninger om teaterchefen.

Sincere omtalte blandt andet Jon Stephensen som »skandaleramt teatermand« og føjede urigtige oplysninger til Wikipedia-artiklen om Jon Stephensen. Eksempelvis at Jon Stephensen aldrig havde afsluttet sin uddannelse, og at han i sin tid blev fyret fra Det Kongelige Teater på grund af rod i økonomien. I Radio24syvs programserie »AK 24syv« forsøgte værterne efterfølgende at finde frem til Sinceres virkelige identitet og pegede på kulturentreprenøren Jesper Winge Leisner. Denne benægtede dog, at han skulle være Sincere.

På Wikipedia-siden om Jesper Winge Leisner er sagen beskrevet på følgende måde:

»I 2015 forsøgte radiostationen Radio24syv i en udsendelsesrække at klarlægge hvorvidt Winge Leisner havde redigeret en række kollegers Wikipedia-artikler med stærkt subjektive holdninger under navnet Sincere. Winge Leisner bliver bl.a. også anklaget for at have redigeret sin egen Wikipedia-side.«

 

2. Politikers ansatte roser på Wikipedia

Venstre-politikeren Ellen Trane Nørbys bedrifter og karakteristika blev i en periode omtalt i påfaldende positive vendinger på Wikipedia. Hun blev blandt andet beskrevet som »hårdtarbejdende og grundig«, »en social engageret politiker, der også kæmper for de svage og udsatte i samfundet - også på det internationale plan«, og som en politiker, der havde haft et »imponerende valg«.

Det viste sig, at Ellen Trane Nørbys medarbejdere stod bag de rosende ord, og at Wikipedias administratorer adskillige gange greb ind og fjernede de subjektive oplysninger.

»Artiklen bærer præg af at være en blanding af partibiografi og reklame. Artiklen er nogle gange blevet redigeret anonymt fra Folketingets IP-nummer. Dette er et stort problem med politikerbiografier, som vi må sætte fokus på,« skrev en af de danske Wikipedia-administratorer ifølge Berlingske i 2012.

3. Klimaforsker myrdet af Illuminati

Da klimaforskeren Henrik Svensmark i 2009 fik et ildebefindende på direkte TV, kunne man kort tid efter læse følgende på dansk Wikipedia: »Dansk forsker myrdet af Illuminati for åben skærm«.

Herefter vekslede forskeren mellem at være levende, død og myrdet af Illuminati, da flere personer indledte en redigeringskrig på Wikipedia, som varede i 14 minutter.