Tre brødre bag usædvanlig filmdebut

Iranskfødte brødre skaffede selv pengene til deres film - som trods ultralavt budget er usædvanligt godt modtaget.

Sebastian Jessen i Avaz-brødrenes usædvanlige spillefilmsdebut -  »Mens vi lever«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er født i Iran, bor i Los Angeles og har selv stampet et par millioner op af jorden fra risikovillige investorer og Gribskov kommune for at kunne lave deres spillefilms-debut. Det er et helt ekstraordinært lavt budget for en spillefilm, men der er ikke meget ordinært over Avaz-brødrene, der står bag en af efteråret filmpremierer »Mens vi lever«.

Instruktør er Mehdi Avaz, der som sine brødre kom til Danmark fra Iran i 1992, og har lavet flere reklamefilm og musikvideoer. Manuskriptet er af broderen Milad, der også producerer sammen med den tredje bror, Misam, der står for brødrenes danske base. »Og vores forældre stod og lavede mad til hele filmholdet hver dag under optagelserne,« tilføjede Mehdi Avaz ved præsentationen tirsdag.

Filmen er inspireret af virkelige begivenheder, som ramte en af Mehdi Avaz klassekammerater for år tilbage. En fatal ulykke, der ændrede skæbnen for fire personer, som filmen følger. Både ganske nye navne som Sebastian Jessen og Julie Christiansen er med sammen med garvede skuespillere som Charlotte Munck og Nicholas Bro - og alle gik med på pionergejsten.

Ved forårets Cannes-festival blev filmen præsenteret for internationale opkøbere med positiv respons, og premieren i godt 80 biografer i Danmark er noget film med langt større budget kigger misundeligt efter. Brødrene er allerede i fuld gang med de næste projekter, fortalte Milan Avaz tirsdag - både en serie til TV 2 og en amerikansk spillefilm er i støbeskeen. Og ambitionerne fejler ikke noget: »En dag vinder vi en Oscar til Danmark,« har Avaz sagt.