Trainspotting tyve år efter

BERLINALE: Der skulle gå adskillige år, før de medvirkende fra 90ernes store filmhit "Trainspotting" kunne blive enige om, hvordan en efterfølger skulle skrues sammen. Vi ser tilbage på filmen, der satte Edinburgh på landkortet, og gjorde en gruppe skotske junkier til udødelige filmkarakterer.

Mark “Rentboy” Renton (Ewan McGregor) og Sick Boy (Jimmy Lee Miller) slår sig atter sammen i opfølgeren til Danny Boyles tyve år gamle »Trainspotting«, der har dansk premiere den 2. marts. Foto fra »T2 - Trainspotting«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siges, at en junkies misbrugskarriere er et langt mislykket forsøg på at genopleve saligheden ved det første fix. For narkomanen er tragedien, at netop det højdepunkt aldrig kan generobres. Der kan kun være èn første gang.

Det var svært at lade være med at tænke på ovennævnte, da man sidste år hørte om Danny Boyles planer om at indspille en efterfølger til “Trainspotting”, den i dag enogtyve år gamle film om en gruppe unge skotske narkomaner, der vil gøre alt for at blive kemisk påvirkede. Om det så er at kravle lodret ned i “Skotlands mest ulækre lokum” for at redde sig to tabte opiumstikpiller - for nu at referere en af den films mange utrolige scener.

“Trainspotting” var en filmatisering af en ex-punkeren Irwin Welsh’ debutroman, og blev en af de mest stilskabende spillefilm, der nogensinde er blevet produceret i Storbritannien. Den var uløseligt forbundet med “Cool Britannia”, 90’ernes begejstring for alt britisk, inklusive Oasis, men er også på listen over de hurtigst billetsælgende britiske film nogensinde.

Det var så oplagt at bygge videre på succesen, og en anden instruktør var givetvis sprunget på den vogn meget tidligere. I stedet spredte Danny Boyle sit talent ud på spraglede underholdningseventyr som Bollywood-pastichen “Slumdog Millionaire” og den smukke “Rumrejse 2001”/Stanley Kubrick-hyldest “Sunshine”.

Hvis man et øjeblik har glemt, hvad Boyle kan, skal man blot genkalde sig den gamle “Trainspotting”s første scene, der som mange af instruktørens bedste øjeblikke, er orkestreret til et rocknummer - i dette tilfælde Iggy Pops smadrende livsmanifest af en sang, “Lust for life”.

De to narkomaner, Mark “Rentboy” Renton (Ewan McGregor) og “Spud” (Ewen Bremner) bliver jagtet til fods af betjente gennem Edinburgh, altimens McGregors hånende fortællerstemme opfordrer tilskueren til at “vælge livet, vælge en karriere, vælge et kæmpestort lortefjernsyn osv.” en rablende tekst, der lyder som Yahya Hassan på speed af en særlig høj kvalitet.

I løbet af sangen introduceres man til resten af de brogede trainspottere, den alt-for-smarte Sick Boy, den uforudsigeligt voldelige Begbie og den atletiske Tommy, der dør af en HIV-relateret sygdom.

“Trainspotting” flyver afsted på så intens en energi, at man næsten kunne forestille sig, hvordan alle de  medvirkende efterfølgende brændte fysisk og mentalt ud, og at en venden tilbage til gerningsstedet kun kunne blive et kraftesløst ekko af den gamle.

Men se så der! Vi skriver 2017, og ved den igangværende filmfestival i Berlin er “T2 Trainspotting”, som er det officielle titel på Danny Boyles Trainspotting-toer, det store omdrejningspunkt.

Der klappes vedholdende, da rækken af de nu cirka fyrreårige trainspotting-skuespillere kommer ind i pressekonferencesalen, og tager plads omkring deres ombejlede instruktør, der dengang gjorde så meget for deres respektive karrierer.

Skuespilleren Ewen Bremner med det skelende måneansigt, der i “Trainspotting” vakte både afsky og medynk, ligner næsten sig selv, selvom de mellemliggende år har gjort ansigtet endnu mere benet, og øjnene mere udbulende.

Det er dog instruktøren Danny Boyle, som alle vil tale med først, og han griber straks fat i elefanten i rummet: hvorfor overhovedet lave en toer?

Det viser sig, at holdet bag gjorde meget for at undgå at det skulle være netop det.

- Vi prøvede at lave en selvstændig film, men det er klart, at filmen er i dialog med den første, siger Danny Boyle.

Det er det klassiske problem, når man skal følge op med så elsket en film som “Trainspotting”. Afviger man for meget fra det der skabte etteren, fremmedgør man fansene. Afviger man for lidt, bliver man beskyldt for at malke sin succes med mere af det samme, hvilket nærmest er den moderne biograffilms forbandelse.

Det sidste ville Boyle ikke, men det er stærke kræfter man så kommer op imod.

- Vi gik til møde med distributøren af filmen, hvor vi fortalte ham, at filmen skulle hedde “The least unfamiliar”. Da blev der meget stille i lokalet, og det første der blev sagt var ‘Mener I seriøst, at den ikke skal hedde noget med Trainspotting?” siger Danny Boyle.

Allerede for ti år siden begyndte arbejdet på at lave en filmatisering af Irwin Welsh’ “Porno”, forfatterens opfølger på “Trainspotting”, men en seriøs instruktør ved, at man man intet bør foretage sig, før det rigtige filmmanuskript foreligger. Boyles manuskriptforfatter John Hedge havde lavet et halvhjertet manuskript ud af romanen, men instruktøren ville ikke engang sende det til skuespillerne.

Skuespillerne Jonny Lee Miller, Ewen Bremner og Anjela Nedyalkova poserer sammen med den britiske instruktør Danny Boyle (til højre) ved den 67. filmfestival i Berlin, hvor den deltager i konkurrencen om festivalens pris Guldbjørnen. GUILLAUME HORCAJUELO Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO.

Først for to år siden kom der for alvor skred i filmen, da Hedges blev inspireret til et nyt forsøg med materialet efter at have mødt de medvirkende ved en slags reunion for holdet bag den gamle film.

“Denne gang var historien helt anderledes personlig. Nu handlede det om tidens gang og hvordan det påvirker mænds opførsel, og pludselig kunne vi se, at det var en film der kunne laves,” siger Danny Boyle.

Vi skal ikke her afsløre for meget af handlingen i den nye film, kun at der er tale om et gensyn med flere af karaktererne fra den gamle film. Og som man vil huske, er der et blodigt regnskab der skal gøres op, idet den første film endte med, at Mark Rentboy Renton stjal byttet fra et kup fra de øvrige medlemmer af banden.

Fraværende fra mødet med pressen i Berlin var “T2 Trainspotting”s hovedskuespiller Ewan McGregor, men tilsyneladende var der ikke tale om en genopblussen af den fejde mellem stjernen og instruktøren, der begyndte, da Ewan McGregor blev vraget til fordel for Leonardo DiCaprio til Boyles filmatisering af ungdomsromanen “The Beach”. I et nyligt interview i Graham Nortons talkshow afslørede Ewan McGregor, at de først blev forsonet under en lang flyvetur på første klasse til Shanghai. Dermed blev en vigtig brik føjet til virkeliggørelsen af “T2 Trainspotting”. For uden Ewans intense karakter ville filmen næppe have kunnet fungere.

For de øvrige skuespillere var “T2 - Trainspotting” realiseringen af en hemmelig mangeårig drøm. Johnny Lee Miller, der har haft en varieret filmkarriere, siger det ligeud:

- Vi har alle forandret os, men jeg har aldrig arbejdet med nogen som Boyle. Han har ikke forandret sig.

Skuespilleren Ewen Bremner mener dog, at Boyle har fået tilspidset sin energi ‘ligesom en atlet’.

- Der foregår så meget i hans hoved, og alligevel skyder han scener meget økonomiskt. Han bruger seks skud for at få en scene i kassen, hvor andre bruger ti eller tyve skud, siger Ewen Bremner.

På et punkt adskiller toeren sig fra etteren. Selvom begge foregår i Edinburgh, er det kun toeren der rent faktisk er optaget der, med flotte scener fra de omkringliggende bjerge. Etteren blev med få undtagelser optaget i Glasgow af økonomiske grunde.

- De tog vel imod os i Edinburgh, som har ændret sig meget i de tyve år. Dengang forekom byen mig at være meget stille. I dag har den en blomstrende og meget livlig ungdomskultur. Og selvom filmen faktisk ikke blev optaget der, er der dem der mener, at det skift skyldes indflydelsen fra den første film. Så det er lidt ironisk, siger Danny Boyle.

Og hvorfor har filmen samme titel som James Camerons film med Arnold Swarzenegger i rollen som en dræberrobot fra fremtiden?

- Vi forestillede os faktisk, hvad karakterer som Sick Boy og Spud ville kalde en opfølger til ‘Trainspotting’. Og hvad andet kunne den så hedde end T2, ligesom Camerons fantastiske film? siger Danny Boyle.

“T2 - Trainspotting”  anmeldes den 2. marts når den har premiere i Danmark.