Tragedien Amy Winehouse

Endnu en gang fejrede den engelske sangstjerne og misbruger Amy Winehouse et exit fra en afvænningsklinik med at være påvirket af de forkerte varer foran 20.000 chokerede koncertgængere.

Amy Winehouse optræder  - her på Glastonbury Festival i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skandaledivaen Amy Winehouse skulle have generobret de største festivalscener henover sommeren, men efter en chokerende og skræmmende optræden i Beograd aflyste den 27-åriges repræsentanter helt forståeligt turnéen. For det var en tydeligt omtumlet Amy Winehouse, der stavrede og mumlede sig igennem 70 minutter i den serbiske hovedstad foran 20.000 publikummer.

I klip fra seancen – offentliggjort på YouTube – kan man forvisse sig om, at sangerinden tydeligvis var så påvirket, at hun ikke var i stand til at gennemføre en reel koncert.

For otte år siden blev Amy Winehouse sendt af sted som britisk musiks nye superstjerne. Med to fremragende album i træk, skabt med klare referencer til tressernes herlige, håndspillede soul, overbeviste hun millioner af pladekøbere med sin fantastiske stemme og coole fremtoning.

I Beograd kunne hun ikke huske de selvsamme sange. Gentagne gange måtte hun stoppe, fordi hun sang en sang, mens bandet spillede en anden. Der er sekvenser, hvor Winehouse tager sig til hovedet i et forsøg på at skabe en smule klarsyn. Men lige lidt hjælper det. I begyndelsen er der kun kærlighed og forståelse i salen. Publikum overtager sangene. Men langsomt ændres stemningen, og buh-råbene tager over.

Oprindelig skulle Winehouse have fortsat sin turne sommeren over frem til den 15. august i Bukarest på diverse europæiske festivaler. I denne uge skulle hun have sunget i Istanbul mandag og i Athen i aften. Men disse koncerter blev aflyst som følge af den sørgelige lørdag aften i Beograd.

I en udtalelse fra Amy Winehouses management søndag forlød det, at hun var opsat på at opfylde sine kontraktlige forpligtelser, men at hun var vendt hjem til det engelske, fordi hun i overensstemmelse med sit management ikke så sig i stand til at yde sit bedste. Hun ville dog genoptage turnéen den 8. juli i spanske Bilbao.

I går tirsdag blev den melding så konverteret: »Alle berørte parter ønsker at gøre alt, hvad de kan for at hjælpe hende tilbage til hendes bedste, og hun vil få så lang tid, som der skal til, for at det kan ske,« forklarede Amy Winehouses talsmand, Chris Goodman.

Det er sket før Det er ikke første gang, at Amy Winehouse aflyser. Eksempelvis måtte hun aflyse dele af sin europæiske koncertturné i 2007 og helt aflyse den amerikanske del samme år. Hun nåede dog forbi Store Vega i København. Desværre, for seancen lignede til forveksling den i Beograd. Amy var stangvissen og helt fraværende.

Årsagerne til aflysningerne har været mere eller mindre tvungne ophold på afvænningsklinikker for det heroin, kokain og alkoholmisbrug, som har været veldokumenteret i alverdens medier.

Især de seneste fem år har Winehouse med sin adfærd uden for og på scenen givet næring til den rock’n’roll-myte, som kostede den lige så unikke Janis Joplin livet i en alder af blot 27 år. Og selv om Amy Winehouse hen over de sidste to-tre år vitterligt har forsøgt at indspille nye sange og gentagne gange er blevet erklæret både »clean« og »fit for fight«, har hun været milevidt fra både et comeback til musikken og til virkeligheden. Hvorfor det eneste spørgsmål, der i dag er knyttet til personen Amy Winehouse, er ikke om, men hvornår hendes spinkle krop bukker under.

Hvis skyld er det? Det er vi ligeglade med. Vi holder alle sammen liv i freakshowet Amy Winehouse via køb af koncertbilletter til koncerter, der aldrig burde have fundet sted, af sladderblade med kompromitterende fotos klikker med på nettet, etc. Aftalen er klar: hun går i stykker, og vi er med hele vejen ned. Vi hylder hende tilmed for det.

Den erfarne og anerkendte britiske musikkritiker Simon Prize mente således, at Winehouses optræden i Beograd var udtryk for, at hun i virkeligheden er jazzsangerinde, at hun derfor altid har improviseret og sunget falsk. Så selv om hun var påvirket, twittede han, kunne folk, der ville høre perfekte pladeversioner af sange, bare være blevet hjemme.

Prize spiller naturligvis på romantikken om den store kunstner, der må give sig hen til den berømte myte om sex, drugs & rock’n’roll i stedet for at skrive sandheden; at Winehouse er en ilde tilredt misbruger med et management, der købte sig bod og bedring ved (efter pres) at afstå fra honoraret i Beograd.