Trænger du til at dele dine inderste hemmeligheder?

Efter amerikansk forbillede lancerer kulturhistoriker Eskil Holten Haargaard den nye tjeneste Copenhagen Confessions – blandt andet for at lave en samling af hemmeligheder.

Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere

Den 44-årige kulturhistoriker Eskil Holten Haargaard har lavet et hul på et år i sin arbejdskalender. Han vil i stedet bruge sin tid på den nye tjeneste Copenhagen Confessions, hvor han stiller sig selv til rådighed for mennesker, som ønsker at dele en hemmelighed.

»Jeg vil gerne hjælpe folk med at få lettet hjertet ved at tage imod det, de går og putter med, og som måske også er med til at isolere dem fra deres nærmeste. Hvis jeg kan, giver jeg også gerne nogle gode råd, men det er ikke terapi. Jeg er ikke psykolog og har ingen faglighed på det område, og jeg vil typisk kun møde folk en enkelt gang,« fortæller Eskil Holten Haargaard.

Idéen til Copenhagen Confessions tog form, da han stødte på den amerikanske tjeneste Craigslist Confessional, som har eksisteret i to år. Bag den står Helena Bala, der tidligere har praktiseret som advokat og været lobbyist, men var ulykkelig over sit arbejdsliv. En tilfældig og dyb samtale med en hjemløs mand var medvirkende til, at hun sagde sit faste job op for i stedet at lytte til andre menneskers inderste tanker. Mennesker, som hun indledningsvist fandt via en annonce i Craigslist – den amerikanske pendant til Den Blå Avis – hvor hun tilbød fremmede mennesker en kop kaffe og at lægge ører til deres hemmeligheder.

I dag lever Helena Bala af at mødes med folk, skrive deres historier ned og offentliggøre dem på craigslist.com. Her kan man blandt andet læse om en fitness-stjerne med stor succes på de sociale medier, som i virkeligheden er spiseforstyrret, på steroider og skamfuld over sit sygelige forhold til sin krop.

Eller om Justin i 30erne, der er hjemmegående husfar, hvilket både får ham til at føle sig som en dårligere forælder, uattraktiv og mindre mand. Eller om en mand, som – da han var ti år – blev truet til at onanere foran naboens 17-årige dreng, der gjorde ydmygelsen komplet ved at smøre hans penis ind i smør og få en hund til at slikke det af. Manden ser den hemmeligholdte hændelse som en medvirkende årsag til, at han i dag er sexafhængig og sin intetanende kone systematisk utro med alle, der byder sig til eller kan købes. Listen over historier på craigslist er lang og varieret.

»Jeg er meget inspireret af Craigslist Confessional. Tilgangen appellerer til mig, og det er med den som forbillede, jeg laver Copenhagen Confessions. Jeg tror, at det kan hjælpe folk at betro sig til et andet menneske, og ofte er det nok nemmere at betro sig til en fremmed, som man ikke skal være bange for at skuffe,« siger Eskil Holten Haargaard, som udover muligheden for at hjælpe med at lette folk for tyngdende hemmeligheder er drevet af muligheden for – i lighed med Craigslist Confessional – at kunne videreformidle nogle af de tanker og historier, som han bliver betroet.

»Jeg tror, at det kan gavne folk at høre og spejle sig i de hemmeligheder, som andre mennesker bærer rundt på. Jeg tror, at det vil få dem til at erfare, at deres egne hemmeligheder ikke er så usædvanlige,« siger Eskil Holten Haargaard, som lige er gået i gang og indtil videre har siddet over for fire forskellige fremmede mennesker. Møderne har typisk fundet sted på en café og varet omkring en times tid. Og særligt en af hjemmelighederne gjorde indtryk på ham.

»Den vil jeg gerne arbejde videre med, for jeg tror, at den kan give noget til andre mennesker. Jeg kan ikke afsløre den endnu - den er endnu fortrolig, men det handler om sex og begær. Når og hvis jeg formidler hemmelig-hederne videre, skal det selvfølgelig være med accept fra dem, der har fortalt mig dem, for det er vigtigt, at folk føler sig helt trygge i det rum, som de træder ind i, når de mødes med mig,« siger Eskil Holten Haargaard.