Træn din hjerne i at tænke kreativt

I en tid med disruption og masser af forandringer er evnen til at se tingene på nye måder i høj kurs. Dorte Nielsen, der er medforfatter af bogen »The Secret of the Highly Creative Thinker«, guider her til, hvordan du kan træne din hjerne til at tænke mere kreativt.

Dorte Nielsen er medforfatter til bogen »The Secret of the Highly Creative Thinker«. Fold sammen
Læs mere

Vær bevidst om hvordan du tænker
Vi lever i en tid med mange forandringer, og hvor det er en ubetinget force at være god til at tænke nyt, hvad enten man skal planlægge en børnefødselsdag eller er topleder i en virksomhed. Hvis du vil styrke sin evne til at tænke kreativt, skal du først og fremmest være bevidst, om hvordan du tænker.

Opdel din tænkning
Forskning viser, at vi kan forbedre vores kreativitet og idéproduktion ved at opdele vores tænkning i to faser, når vi arbejder i en kreativ eller innovativ proces. Det kan gøres ved at følge nogle helt enkle principper. Brug divergent tænkning, når du skal finde på mange idéer. Når du bruger divergent tænkning, skal du: Gå efter kvantitet, vente med at vurdere ideerne, kombinere ting på nye måder, søge det nye, vilde og originale og være villig til at begå fejl. Brug konvergent tænkning, når du skal udvælge de bedste ideer. Når du bruger konvergent tænkning, skal du vurdere dine ideer konstruktivt, holde liv i nye og originale ideer, checke dine ideer i forhold til din problemformulering og være fokuseret.

Læs også: Hvad blev der af pauserne?

Styrk din evne til at se sammenhænge
Ved at styrke din evne til at se sammenhænge, kan du forøge din kreativitet. At se sammenhænge er den underliggende mekanisme, der hjælper os til at få nye originale og uventede ideer, der er brugbare. Det var eksempelvis en løbetræner, der fik ideen til det skridsikre mønstre under løbesko, da han kiggede på mønstret på et vaffeljern.  Så læg mærke til sammenhænge omkring dig. Vær observerende. Hvad har en bikube at gøre med ledelse? Hvad har en papirklips at gøre i en ny efterårskollektion?

Tænk over, hvor din inspiration kommer fra
Start med at tænke på noget som du har skabt. Tænk derefter over inspirationskilden. Jo mere opmærksom, du er på, hvad der inspirer dig, jo lettere er det for dig at få nye ideer.

Find også inspiration nye steder
Søg inspiration uventede steder. Hvis du ikke kan overraske dig selv, kan du ikke forvente, at du kan overraske andre. Giv dig selv lidt tid. Tag et nyt sted hen, hvor du ikke har været før. Find ny inspiration ved at skabe nye, interessante og uventede sammenhænge og kombinationer. Sæt, ganske enkelt ting sammen, der normalt ikke har noget med hinanden at gøre.

Læs også: Man burde kede sig noget mere

Gå en tur
Tag en notes bog eller et kamera med. Observer verden. Kig på tingene omkring dig, og overvej hvad de kunne være eller kunne blive til. Hvor er der brug for en god idé? Hvad kan tingene omkring dig inspirere af nye tanker?

Kom i den rette stemning
Et godt udgangspunkt kan forøge din kreativitet betragteligt. Varm op med kreativitetsøvelser, god humor eller noget, der inspirerer dig.

Vær også bevidst om, hvilken type tænker du er
Vi har en tendens til at angribe en kreativ udfordring på den samme måde igen og igen. Udfordr dig selv. Start eksempelvis med at skrive, hvordan du ikke vil gribe problemet an. Og så start med det.  Forskning viser, at der er fire forskellige typer tænkere, der har forskellige præferencer i en kreativ proces. Nogle elsker at få ideer, og de kan være tilbøjelige til bare at blive ved at finde på ideer. Andre elsker begyndelsen i et projekt, hvor de har en masse energi og laver en masse research, og så fiser det ud. Andre elsker at udvikle ideer, og nogle - det er typisk iværksættere og entreprenører - elsker at få tingene til at ske. Folk har en tendens til, at deres tænkning er koncentreret om den del af processen, som de foretrækker. Men man bliver en meget bedre kreativ tænker, hvis man ikke fokuserer på det samme hver gang.

Læs også: Ny forskning overrasker: Træn hjernen yngre ved simple øvelser

Træn dit hjerne som du træner dine muskler
Alle kan forøge deres kreativitet. Uanset hvilket niveau, du starter på, kan du altid blive bedre. Alle er kreative. Kreativitet er ikke kun for »de kreative«. Gør en intensiv indsats i en periode, hvor du arbejder på at styrke din kreativitet dagligt. I »The Secret of the Highly Creative Thinker« er der eksempelvis en boot camp med 21 opgaver, der styrker din kreativitet i løbet af tre uger.